Digitalisering in de horeca: verlaag werkdruk van personeel

Feb 13, 2023
Gepubliceerd in: Zakelijk
De personeelstekorten in de horeca liegen er niet om: dit voorjaar was de horeca volgens het CBS de sector met de hoogste vacaturegraad. Het feit dat de lonen lager zijn en minder meestijgen dan de gemiddelde lonen in Nederland speelt hier waarschijnlijk in mee. Hoe kun jij als horecaondernemer digitalisering inzetten om werkdruk bij jouw personeel weg te nemen? We vertellen het je in dit artikel! 

Digitalisering kan angstaanjagend klinken voor medewerkers en ondernemers in de horeca, de meest gastvrije sector. Echter, digitalisering hoeft niet ten koste te gaan van persoonlijk contact. Het kan ruimte bieden om de gasten met vragen goed te woord te staan of juist dat extra praatje te maken met die gast die er behoefte aan heeft.  

Drie digitaliseringen in de horeca die jou gaan helpen werkdruk van personeel te verlagen: 

1. Bestellingen plaatsen met QR-codes.  

Bestellen met QR-codes gebeurt al jaren in de horeca. Tijdens de coronacrisis nam de populariteit van de QR-code op tafel een toevlucht: de casus over Lunch & More in Eersel illustreert de noodzaak om ‘contactloos’ service te leveren en hoe QR-code bestelsystemen hier een uitkomst voor vormden goed.

Deze digitalisering heeft zowel voordelen als nadelen. Enerzijds kun je hierdoor meerdere tafels bedienen met minder personeel, zijn wachttijden voor gasten korter, heb je hoge flexibiliteit in je menukaart en leidt het tot een hogere omzet (zoals het voorbeeld van Vapiano laat zien). 

Toch zijn fysieke menukaarten niet voor alle gasten onmisbaar. Ook is er minder contact met de gasten, wat niet in ieder restaurant wenselijk is. Tot slot wordt er minder fooi gegeven wanneer gasten direct op hun smartphone afrekenen.

Is een QR-code bestelsysteem iets voor jou? Neem dan zeker eens contact op met het team van Bistroo

2. Een website en webshop. 

Door een webshop op te zetten waar gasten afhaalbestellingen kunnen plaatsen, een tafel kunnen reserveren en informatie over jouw restaurant kunnen vinden, is er minder personeel aan de telefoon nodig om bestellingen te verwerken en reserveringen in te plannen. 

Bistroo is een partij die websites en webshops voor restaurants op een laagdrempelige manier faciliteert: voor een laag bedrag richten zij jouw eigen shop in, helemaal in de huisstijl van jouw restaurant, en kunnen jouw gasten binnen no-time bestellingen via jouw eigen shop plaatsen! Lunch & More maakt bijvoorbeeld gebruik van de webshop module van Bistroo voor het plaatsen van afhaalbestellingen. Kantoren en bedrijven uit de omgeving kunnen zo makkelijk een lekkere lunch bestellen en ophalen bij Lunch & More. Santa Maria maakt gebruik van de webshop én website module, en zijn volledig ontzorgd met de Bistroo software. 

3. Bestelzuilen plaatsen. 

Een bestelzuil hoort misschien niet in ieder restaurant thuis, maar voor sommige restaurants is dit een geweldige oplossing. Het plaatsen van een bestelzuil bespaard tijd en personeelskosten, doordat gasten zelf een bestelling plaatsen, afrekenen en deze misschien zelfs ook nog ophalen. Bovendien is de gemiddelde bestelwaarde bij een bestelzuil vaak hoger, doordat gasten rustig kunnen kiezen wat ze willen en geen druk vanuit een kassamedewerker voelen. 

Meer weten? 

Benieuwd hoe jij digitalisering kunt inzetten voor jouw horecaonderneming? Het team van Bistroo kan je alles vertellen over nieuwe ontwikkelingen op gebied van softwareoplossingen en meedenken over passende oplossingen voor jouw restaurant. Neem vrijblijvend contact met ze op. 

Gerelateerde artikelen: