De lekkerste asperge gerechten

Apr 19, 2023
Gepubliceerd in: Gerechten & Recepten
Het asperge seizoen is weer begonnen! Elk jaar is het witte goud keer op keer op meer plekken terugvinden zoals in restaurants, supermarkten en boeren marktkraampjes. Maar wat zijn nou heerlijke recepten om deze asperges in te gebruiken? Wij hebben 3 van onze favoriete recepten waarin de witte asperge centraal staat op een rijtje gezet! Speciaal om samen te genieten van de lekkerste aspergegerechten! 

Witte aspergesoep

Aspergesoep
Een makkelijk maar bovendien overheerlijk recept voor een romige soep met witte asperges.
Benodigdheden (voor 3 personen) 

  • - 1 sjalot
  • - 350 gram witte asperges (geschild)
  • - 1 blokje kippenbouillon
  • - 750 ml water
  • - 100 ml kookroom
  • - 40 gram bloem
  • - 35 gram boter
  • - 1 ei
  • - 75 gram beenhamreepjes
  • - Fijngeknipte peterselie

Bereiding van de Witte aspergesoep:
 
  1. 1. Snijd de asperges in kleine stukjes. Kook deze voor 5 minuten in 750 ml water en laat ze hierna nog 10 minuten nagaren in het water
  2. 2. Snij de sjalot fijn. Verhit de boter in een soeppan en laat de sjalot hierin lekker aanfruiten. Voeg hierna de bloem toe aan de pan en roer dit goed door. Laat dit mengsel voor 5 minuten garen.
    Breng een pan met water aan de kook en kook het ei voor 10 minuten
  3. 3. Giet de asperges af en vang het kookvocht op. Los de bouillon op en giet het kookvocht rustig bij het mengsel en roer dit goed door zodat er geen klonten ontstaan.
  4. 4. Als alle bouillon is toegevoegd, voeg de kookroom toe en roer dit goed door. Voeg nu ook de asperges toe in de pan. 
  5. 5. Proef of de soep op smaak is, voeg eventueel peper en zout toe naar smaak.
  6. 6. Voeg de ham reepjes toe aan de soep en garneer de soep met stukjes ei en verse peterselie

Asperges op klassieke wijze

Asperges op klassieke wijze
Overheerlijke asperges op klassieke wijze met krieltjes, ham, ei en een verrukkelijke botersaus om samen heerlijk van te genieten!
Benodigdheden (voor 3 personen)
 
  • - 3 eieren
  • - 750 gram witte asperges (geschild)
  • - Een scheutje melk
  • - 150 gram boter
  • - 600 gram krieltjes
  • - 6 plakjes ham
  • - Verse bieslook, peper & zout

Bereiding van de Asperges op klassieke wijze:
 
  1. 1. Kook de eieren voor ongeveer 9 minuten. Snij 2 centimeter van de uiteinde van de asperges af. Vul een pan met water, voeg hier een scheutje melk en een snufje zout aan toe en breng dit aan de kook. Kook de asperges voor 6 minuten en laat deze 10 minuten nagaren in de pan.
  2. 2. Kook ondertussen de krieltjes in ongeveer 10 minuten gaar.
  3. 3. Pel de gekookte eieren en snijd deze fijn. Voeg in een pan 150 gram boter toe en laat deze smelten
  4. 4. Leg de asperges op een bord, voeg hier de krieltjes aan toe. Leg de ham plakjes over de asperges heen en verdeel de stukjes ei hierover heen. Giet hierna de gesmolten boter over het gerecht heen en maak het af met een snufje zout en peper en de verse bieslook.

Pasta met witte asperge

Pasta met asperge
Een super romige pasta van tagliatelle in een smakelijke mascarpone saus met stukjes witte asperge.
Benodigdheden (voor 3 personen)
 
  • - 225 gram tagliatelle
  • - 500 gram witte asperges (geschild)
  • - Een scheutje melk
  • - 1.5 uitje of sjalotje
  • - 100 gram gerookte zalm
  • - 1 eetlepel citroenrasp
  • - 200 gram mascarpone
  • - Verse peterselie

Bereiding van de Pasta met witte asperge:
 
  1. 1. Snij het uiteinde van de asperge af en snij de asperge in ongeveer 4 stukken. Breng een pan water aan de kook en voeg hier een scheutje melk aan toe. Laat de asperges voor 6 minuten hierin koken en laat deze nog 10 minuten nagaren.
  2. 2. Kook de pasta in een andere pan gaar
  3. 3. Snipper de ui / sjalot en fruit deze aan in een andere pan. Voeg hierna de mascarpone toe en roer dit goed door. Breng het romige mengsel op smaak met citroenrasp, peper en zout. Giet de pasta af en meng het mengsel samen met de pasta.
  4. 4. Giet de asperges af en vang het kookvocht op. Voeg de asperge stukken toe aan de romige pasta. Voeg ook een scheutje van het opgevangen kookvocht toe en roer dit door om het geheel smeuïger te maken. Snijd de zalm in stukjes en voeg deze als laatste toe. Garneer de pasta met wat verse peterselie

Heb je hierdoor (extra) zin gekregen om een overheerlijk gerecht met asperge klaar te gaan maken voor je vrienden en familie? Waar je wacht nog op en ga direct aan de slag!
Ben jij zelf geen ster in de keuken? Geen probleem! Bestel gemakkelijk overheerlijke gerechten bij jou in de buurt waar jij samen met je vrienden en familie van kan genieten!
 

Gerelateerde artikelen: