De lekkerste Chinese gerechten - dit zijn de vijf gerechten waar we het meeste van houden

Nov 9, 2023
Gepubliceerd in: Chinees eten

De lekkerste Chinese gerechten - dit zijn de vijf gerechten waar we het meeste van houden

China, zo'n land met een mega interessant verleden en een bonte mix van culturen, heeft echt flink wat stempels gedrukt op het wereldwijde eetlandschap. Hier in Nederland zijn we steeds meer gaan houden van de Chinese keuken. Van die gezellige Chinatowns tot de hoek restaurants om de hoek, we hebben de smaken van China echt met open armen ontvangen.

Populaire Chinese Gerechten

De Chinese keuken is vol van smaken, een combinatie van zoet, zuur, zout, bitter en umami. Elke regio in China heeft zo zijn eigen stijl, en dat zorgt ervoor dat de gerechten een lekkere smaak hebben. In Nederland zijn populaire Chinese gerechten vaak de klassiekers zoals Babi Pangang, Foe Yong Hai, Tjap Tjoy en natuurlijk diverse soorten Nasi en Bami. Daarnaast zijn gerechten zoals Peking-eend, Dim Sum en verschillende noedelgerechten ook geliefd.

Peking-eend: 
Peking eend is een bekend Chinees gerecht dat draait om knapperige eend met sappige vlees. De eend wordt eerst geroosterd, waardoor de huid heerlijk krokant wordt. Bij het serveren krijg je naast de eend ook hoisinsaus en verse groenten, zoals lente-ui en komkommer. 

Hoisinsaus, een zoete en dikke saus, wordt veel gebruikt als smaakmaker en dipsaus in de Chinese keuken. De complexe smaakcombinatie van zoet, zout, hartig en een vleugje umami komt voort uit ingrediënten zoals gefermenteerde sojabonen, knoflook, azijn, suiker, chilipepers en specerijen zoals steranijs en koriander.

Deze smaakvolle saus speelt een cruciale rol bij het genieten van Peking eend. Het voegt een zoete en hartige dimensie toe aan de knapperige eend en de verfrissende groenten, waardoor elke hap extra lekker wordt. De mogelijkheid om zelf pannenkoekjes te vullen met een stukje eend, hoisinsaus en knapperige groenten zorgt voor een verrukkelijke combinatie van smaken en texturen, waarin het zoete en hartige perfect samensmelten.

Je kan zelf een vulling maken met een stukje eend, een beetje saus en wat groenten, waardoor elke hap een smaakvolle combinatie van zoet en hartig is.
Pekingeend

Dim Sum: 
Dim Sum is een veelzijdig Chinees gerecht dat bestaat uit kleine gestoomde of gefrituurde hapjes. Deze kleine lekkernijen worden vaak geserveerd in stoommandjes en kunnen een verscheidenheid aan vullingen hebben. Populaire varianten zijn onder andere dumplings met vlees, garnalen, groenten of een combinatie daarvan. Daarnaast vind je ook gestoomde broodjes met verschillende vullingen, zoals varkensvlees of kip. De sauzen die bij Dim Sum worden geserveerd, zoals sojasaus en chili-olie, voegen extra smaak toe aan het gerecht.
DimSum

Tjap Tjoy:
Tjap Tjoy is een Chinees gerecht dat bekend staat om zijn diverse mix van knapperige groenten. Meestal bevat het een kleurrijke combinatie van broccoli, wortel, champignons en babymaïs. Deze groenten worden kort geroerbakt in een smaakvolle saus met onder andere sojasaus, oestersaus en soms een vleugje knoflook en gember. Soms voegt men ook wat kip, rundvlees of garnalen toe voor extra eiwitten en smaak. Tjap Tjoy staat bekend om zijn frisse smaak door de groenten, waardoor het een favoriete keuze is voor liefhebbers van lichte en smaakvolle gerechten.
TjapTjoy

Nasi:
Nasi is een traditioneel gerecht uit de Indonesisch-Chinese keuken, en is een smaakvolle rijstschotel met diverse ingrediënten. De basis bestaat uit gebakken rijst, op smaak gebracht met ketjap, knoflook en vaak een vleugje trassi voor wat extra pit. Naast de rijst kom je ingrediënten tegen zoals stukjes omelet, fijngesneden groenten  en eventueel vlees. Het wordt vaak geserveerd met bijgerechten zoals kroepoek en zoetzure komkommer.

Foe Yong Hai:
Foe Yong Hai is een Chinees gerecht waarvan de basis bestaat uit een omelet in tomatensaus. In de omelet vind je een smakelijke mix van groenten zoals prei, champignons, taugé en soms wat gesneden ham of kip. De omelet wordt geserveerd met een zoete en licht pittige tomatensaus, waardoor het gerecht een balans heeft van hartige en zoete smaken. Foe Yong Hai komt vaak met witte rijst. 

En zo hebben we alle gerechten in het zonnetje gezet!  Van de knapperige Peking-eend tot de sappige Dim Sum, en van de frisse Tjap Tjoy tot de smaakvolle Nasi en Foe Yong Hai, elk gerecht vertelt zijn eigen specialiteiten. Zin gekregen in Chinees eten? Bestel het op Bistroo!
 

Wil je meer weten over Chinese eetgewoonten? Lees dan ook: 

Gerelateerde artikelen: