Jouw afrekenproces optimaliseren? 3+ Checkout tips voor de foodbranche |’Food’ for thought?

Feb 13, 2023
Gepubliceerd in: Zakelijk
De foodbranche is een sterk groeiende e-Commerce markt. Niet alleen vanuit consumentenperspectief, maar ook vanuit het zakelijke segment zoals horeca en groothandel, worden steeds meer (food)producten online verkocht. Vanzelfsprekend heeft Covid-19 voor een versnelde transitie gezorgd. Deze verschuiving lijkt een ‘blijvertje’, Mede door de ontwikkelingen in het e-Commerce ‘ecosysteem’. Zo zijn er bijvoorbeeld steeds meer en betere gespecialiseerde partijen met oplossingen op het gebied van Same Day Delivery en (maatwerk) Food Packaging, wat voor Food producten van groot belang is, om de kwaliteit te waarborgen. Wat zijn de betaalmogelijkheden voor foodleveranciers? Hoe kun je het afrekenproces optimaliseren?

De rol van de Payment Service Provider

Online bestellen zorgt ook voor (positieve) ontwikkelingen,  in de vraag naar mogelijkheden voor het aanbieden van online betalen door organisaties die actief in de Foodsector zijn. Logisch, want met online betalingen hoeft je niet meer eindeloos op een betaling te wachten of achter een factuur aan. Bovendien gaat het afrekenen, net als bestellen, lekker direct online.

Wat is een Payment Service Provider?

Je betaalproces of checkout (online betaalomgeving) regel je via een zogeheten Payment Service Provider (vanaf nu: PSP), ook wel betaalprovider genoemd. Een PSP is de schakel tussen de software van de webshop/website en het betalingssysteem van de banken. Steeds vaker zien PSP’s naast (r)etailers vanuit de meer ‘volwassen’ sectoren zoals Fashion en Home & Garden ook steeds meer payment aanvragen binnenstromen van food (gerelateerde) partijen. Wat zijn de betaalmogelijkheden voor foodleveranciers? De aard van deze vraag en bijbehorende mogelijke oplossingen hangen veelal samen met het type verdienmodel en product.

Afrekenproces checkout tips

Benut kansen om de digitaliseren in het betaalproces en biedt een bredere betaalmix aan

Je kunt wel zeggen dat in Nederland e-commerce en iDEAL onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn. Of de betaling nu via desktop, laptop, smartphone of tablet verloopt.. in vrijwel alle gevallen wordt er online afgerekend met iDEAL. Zeker onder consumenten..

Echter, zakelijk gezien worden betalingen veel minder vaak online via iDEAL (vooraf) afgehandeld. Dit heeft met een aantal zaken te maken. De voornaamste reden is dat zakelijke bestellingen over het algemeen een hogere orderwaarde kennen, waardoor men toch eerst het product wil zien (of proeven) en dus wil wachten totdat de levering heeft plaatsgevonden. Veel (B2B) betalingen gaan dan nog vaak achteraf ‘op factuur’, via een ouderwetse overboeking.

Factuur digitaliseren

Gebeurt dit bij jou ook? Dan is vaak het advies om de factuur in elk geval te digitaliseren en hierbij meer betaalopties aan te bieden. Verstuur de factuur per email met daarin een betaalverzoek: een betaallink of betaalknop. Wanneer een persoon op de betaallink klikt wordt deze doorgeleid naar een betaalpagina (de checkout). Op deze checkout-pagina kun je bezoekers  vervolgens de keuze laten maken om via een voorkeur betaalmethode de betaling te voldoen:

Veel voorkomende betaalvoorkeuren

  • iDEAL
  • via (de zakelijke) creditcard
  • PayPal
  • achteraf betaalmethoden, zoals
    • AfterPay
    • Klarna
    • Billink
Billink is een interessante partij voor B2B betalingen. Billink kan achteraf betalingen faciliteren tot orderwaardes tot wel EUR 10.000.  Een soort van facturatie achteraf, maar dan online. Natuurlijk zijn er ook specifieke buitenlandse betaalmethodes voor eventuele buitenlandse afnemers.

De keuze voor betaalmethodes is uiteraard afhankelijk van het aankoop- en betaalgedrag van de doelgroep.  Uiteindelijk hebben deze oplossingen een positief effect op zowel de customer journey als ook de conversie (en uiteindelijk ook de cashflow).

Ook in Food: abonnementsvormen en herhaalaankopen in combinatie met ‘recurring payments’

Loyale en terugkerende klanten, wie wil dat nou niet? Om dit te stimuleren zien we steeds vaker en bij meer producten de abonnementsvorm als business model, zo ook in Food. Denk bijvoorbeeld aan de maandelijkse maaltijdboxen, wijnabonnementen, recepten, etc.

Recurring payments

En wat als je een vaste leverancier hebt, die je periodiek terugkerende facturen stuurt? Dan kun je wel telkens een betaallink over de mail versturen, maar misschien is een zogeheten ‘recurring’ betaaloplossing dan een beter alternatief, voor zowel afnemer als leverancier.

De meest voorkomende betaalmethode op dit gebied is de automatische incasso (zogeheten Sepa Direct Debit, SDD). Hierbij vraag je de afnemer om akkoord te geven op het automatisch afschrijven van zijn gemaakte bestelling/abonnementskosten.

Sommige PSP’s hebben ervaring in het automatisch innen van dit soort periodieke betalingen. Eenmaal ingeregeld heeft de afnemer geen omkijken meer naar het doen van de betalingen (gemak) en heeft de verkopende partij meer zekerheid op (tijdig) ontvangst van de betaling. Win-win!

Food Marktplaatsen: meerdere leveranciers op één online plek in combinatie met ‘split-payments’

In de Food sector gebeurt het meer dan eens dat verschillende leveranciers hun krachten bundelen. Denk aan een Hanos, Sligro of Makro. Maar online gebeurt dat inmiddels net zo goed en steeds vaker. Denk aan een visspecialist die zijn kaviaar aanbiedt op de website van een Champagneleverancier. Food en non-food bij elkaar. Diverse biologische aanbieders op één marketplace. De voorbeelden zijn eindeloos.

Online marketplaces in de food sector

Online zaken doen is een flinke investering. Je betaalt voor de website en de vindbaarheid (Google). Maar ook voor de levering, verpakking en noem maar op. Dus waarom niet ‘delen’ of uitbesteden? De opkomst van zogenoemde online marketplaces in de foodsector is dus logisch. Maar hoe ga je het doen met de betalingen? Daar heeft Payment Service provider Buckaroo aan gedacht met hun oplossing: Marketplace Split-Payments.

Hoe werkt  Marketplace Split-Payments in een notendop

  1.  De betaling verloopt via de checkout van de website.
  2. Buckaroo splitst de uitbetaling van dat bedrag met behulp van de split-payment oplossing vervolgens in (de juiste) delen.
Rekenvoorbeeld: een bestelling van 1.000 euro komt binnen. Er is ingesteld dat 20% daarvan naar de marketplace gaat (dit percentage kun je zelf instellen), de overige 800 euro wordt dan onderverdeeld onder de juiste leveranciers afgestemd op wat er in het winkelmandje zit.

Met een refund (terugbetaling) gebeurt het omgekeerde proces. Alhoewel je in de foodsector niet zo snel een retour zal krijgen…

Afsluitend nog een een aantal extra checkout-tips

  • Als jouw klant een bestelling bij jou doet, belandt deze aan het eind op de betaalpagina . Deze wordt gehost door de betaalprovider. Maar, jouw klant kent deze betaalprovider niet, hij doet zaken met jou! Daarom is het belangrijkste advies om de checkout zoveel mogelijk in eigen huisstijl te maken. Dus met je eigen logo en bedrijfskleuren  in de checkout. Ook de tekst, achtergrondafbeelding en de URL kun je op je eigen manier aanpassen. Want herkenning zorgt voor vertrouwen.
Betaalproviders maken het vaak mogelijk om de betaalomgeving zo vorm te geven dat het echt ‘jouw’ betaalpagina is. Gevolg? een positief effect op de conversie: een hoger percentage aan afgeronde betalingen en minder lege/achtergelaten winkelwagentjes!

  • Zorg dat je jouw checkout inricht met betaalmethodes die bij jouw klant of dienst passen. Komen je klanten uit Duitsland? Dan mag PayPal absoluut niet ontbreken en is Sofort ook een aanrader. Betalen is maatwerk. Laat je daarom adviseren door een PSP.
Wil je meer tips hoe je vertrouwen van je klant kunt winnen in de checkout of welke betaalwijzen geschikt zijn voor jouw dienst of platform? Laat het ons weten!

Gerelateerde artikelen: