Met een gemotiveerd, goed op elkaar ingespeeld horecateam kun je samen een fantastische beleving neerzetten. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw team enthousiast is en blijft? En wat moet je vooral niet doen? Lees snel verder voor de tips!
Het
vinden van de juiste collega’s in de horeca is al moeilijk genoeg. Maar wanneer je dan eenmaal een goed team bij elkaar hebt verzameld, is de volgende uitdaging zorgen dat ze enthousiast blijven. Hier let je op voor een enthousiast horecateam:
Valkuil: geen goed inwerktraject
Het is vaak druk op de werkvloer. En het gebeurt dan ook vaak dat er van een nieuwe collega verwacht wordt dat hij of zij gelijk de handen uit de mouwen steekt. Op zich niets mis mee, maar zorg er wel voor dat jouw nieuwe teamlid goede uitleg en begeleiding krijgt. Niets vervelender wanneer je als nieuwe collega het gevoel hebt dat je aan je lot over gelaten wordt, doordat drukke leidinggevenden en collega’s zich laten meesleuren door urgente klusjes en de waan van de dag.
Zorg dus bij de komst van een nieuwe collega dat het duidelijk is wie deze persoon gaat inwerken en begeleiden, dat vragen stellen laagdrempelig is en dat er genoeg tijd genomen wordt om deze nieuwe horecatopper aan jouw organisatie te binden.
Aan de slag met jouw enthousiaste horecateam
- Creëer een veilige, open sfeer waar ruimte is voor feedback. Hier ben jij als leidinggevende verantwoordelijk voor. Zorg ervoor dat collega’s zich prettig voelen en zich uit durven te spreken wanneer dit niet zo is. Biedt ook ruimte voor suggesties en luister hier naar. De collega’s die dag in dag uit op de vloer staan weten als geen ander wat er speelt, en deze inzichten heb je nodig om te blijven verbeteren. Maar gehoord worden is ook belangrijk voor jouw team: als er iets niet goed gaat, moet het aangepakt worden.
- Beloon eerlijk. Niet alleen in geld, maar ook in waardering. Laat het merken wanneer je trots bent op jouw team, en geef jouw collega’s wat ze verdienen. Werkt iemand altijd veel extra uren? Kijk waar er ruimte is om diegene even vrij te geven. Zijn positieve reacties, reviews en terugkerende bezoekers te wijten aan de vriendelijke lach op het gezicht van jouw bedieningspersoneel? Laat ze weten dat je dit waardeert en beloon hard werk gepast.
- Neem nieuwe collega’s op in het team. Het is belangrijk dat er tussen alle teamleden en jouw bedrijf zelf een match is. Voelt iedereen zich goed in de bedrijfscultuur, en passen nieuwe collega’s hier ook goed binnen? Zorg ervoor dat nieuwe collega’s zich welkom voelen en direct onderdeel van jouw hardwerkende team zijn
- Biedt ontwikkelingsmogelijkheden. Ken je de ambities van jouw horecateam? Biedt jouw teamleden de mogelijkheid aan zichzelf verder te ontwikkelen en nieuwe dingen te leren. Maar zorg ook voor groeiperspectief bij degenen die dit belangrijk vinden. Prikkel je collega’s ook om zich verder te ontwikkelen, na te denken over hun dromen en toekomstperspectief. En ondersteun ze in het behalen hiervan. Zo heb je niet alleen een bijzonder vaardig team, maar zullen jouw collega’s ook moeite willen doen om de zaak samen naar het volgende niveau te tillen.
- Maak er iets gezelligs van met elkaar! Door leuke borrels mogelijk te maken leren collega’s elkaar op een andere manier kennen en voelt de collega-band als een vrienden-band. Collega’s die voor elkaar door het vuur gaan, die elkaar helpen wanneer dat nodig is. Dat krijg je alleen wanneer ze elkaar goed kennen en weten te waarderen. Een gezellige borrel of leuk teamuitje is dus een goede investering in jouw team!
Tips om ontwikkeling te stimuleren
Wil je jouw team wel ontwikkelmogelijkheden bieden, maar heb je het gevoel dat je hier de middelen niet voor hebt? Gelukkig zijn er verschillende subsidies waar jij als horecaondernemer je voordeel mee kunt doen.
De SLIM-subsidie
Zo kun je de SLIM-subsidie inzetten voor het opstellen van een toekomstgericht opleidings- en ontwikkelplan, jouw medewerkers te laten voorzien van loopbaan- en ontwikkeladvies, een praktijkleerplaats voor de derde leerweg aanbieden of om een methode te ontwikkelen om jouw team te stimuleren zich te blijven ontwikkelen. Als horecaondernemer kun je in twee verschillende aanvraagdoelgroepen vallen. Lees hier wat de subsidie precies inhoudt en welke kanttekeningen er zijn. Inschrijven kan dit jaar weer van 1 t/m 30 september, en gebeurt online.
Het STAP budget
Je kunt ook jouw werknemers zelf stimuleren zich in te schrijven voor een opleiding of cursus. Per 1 maart 2022 werd het
STAP-budget in het leven geroepen, om een leven lang leren te stimuleren. Een laagdrempelige vervanging van de fiscale aftrek voor scholing, waarvoor iedere twee maanden een nieuwe inschrijfperiode opent. Werkenden en werkzoekende kunnen, eens per jaar deze subsidieregeling van maximaal €1.000,- aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Er zijn voor horecamedewerkers hele leuke en nuttige trainingen beschikbaar. Meer informatie lees je in
dit artikel.