Italiaanse pizza versus Turkse pizza: kies je favoriet

Aug 11, 2023
Gepubliceerd in: Pizza
Houden je smaakpapillen van experimenteren en reizen ze graag over de wereld? Dan is pizza vast je favoriete maaltijd. Want als er een gerecht uitblinkt in veelzijdigheid en internationale invloeden dan is het pizza. Naast uit eindeloze variaties op de Italiaanse pizza kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor de Turkse pizza. Net als de Italiaanse variant is de Turkse pizza ideaal voor een feestje met vrienden, als makkelijke maaltijd of als hapje bij de vrijdagmiddagborrel met je collega’s. Of anders gezegd: Turkse en Italiaanse pizza’s kunnen altijd. Ontdek daarom de overeenkomsten en verschillen tussen beide varianten. En of het nu de Italiaanse of Turkse pizza wordt: beide soorten heb je razendsnel op tafel met de handige app van Bistroo!

Italiaanse pizza's

Ontdek de historie van de Italiaanse pizza

Zeg ‘pizza’ en je denkt meteen aan Italië. Dat is niet verwonderlijk, want Italiaanse pizzabakkers vind je wereldwijd.  Bovendien wordt de Italiaanse variant gezien als de 'originele pizza’. Het gerecht heeft zijn roots in het 16e-eeuwse Napels. Toen was de pizza niet meer dan een dunne deegbodem met daarop tomatensaus, olijfolie en knoflook. In de 19e eeuw werden de Napolitaanse pizzabakkers creatiever en kwamen er verschillende variaties. In deze eeuw werd ook voor het eerst de beroemde pizza Margherita gebakken. Deze klassieker heeft een dunne en knapperige korst met daarop tomatensaus, mozzarella en basilicum. 

Italiaanse pizza’s: voor iedereen de juiste smaak

Het aanbod van verschillende soorten Italiaanse pizza’s is inmiddels behoorlijk groot: van de quattro stagioni waar de ingrediënten de vier seizoenen uitbeelden tot en met de pizza quattro formaggi die belegd is met vier soorten kaas. Maar ook zijn er Italiaanse pizza’s waarin één ingrediënt echt uitblinkt, zoals de pizza salami. Of wat denk je van de pizza funghi waarin champignons de hoofdrol spelen? Ook als je een liefhebber bent van vis en schaaldieren, zijn er lekkere Italiaanse pizza’s. Neem bijvoorbeeld een pizza met tonijn, zalm of zeevruchten. Voor iedere smaak is er dus de juiste Italiaanse pizza. Zelfs zoetekauwen kunnen genieten van dessertpizza’s in Italiaanse stijl met chocola, fruit of andere zoetigheden.

De Turkse pizza: van de nomaden tot de supermarkt

Hoewel de Italiaanse pizza als de ‘originele pizza’ wordt gezien, lijkt het erop dat de Turkse pizza al veel eerder bestond. De 'lahmacun', zoals deze pizza in Turkije wordt genoemd, zou al 5000 jaar geleden gegeten worden. Lahmacun dat ‘brood met vlees’ betekent, was favoriet bij de nomaden. Je kunt het gerecht namelijk makkelijk meenemen en onderweg opeten. Behalve in Turkije zelf is de Turkse pizza populair in andere landen in het Midden-Oosten, zoals Libanon, Syrië en Saoedi-Arabië. We noemen het in Nederland Turkse pizza omdat deze pizzasoort in het begin vooral bij Turkse winkels en restaurants werd verkocht. Tegenwoordig vind je Turkse pizza’s ook in de supermarkt of bij pizzarestaurants via Bistroo.

Turkse pizza met ui en peterselie

Maak kennis met verschillende soorten Turkse pizza’s

De reden dat de Turkse pizza populair was bij de nomaden, komt door de oprolbaarheid. De bodem is namelijk dunner en zachter dan die van de Italiaanse variant. Deze bodem wordt bedekt met een mix van lams- of rundergehakt, tomaten, paprika en uien. Er worden ook verschillende kruiden gebruikt die best pittig kunnen zijn. Verder heeft een Turkse pizza vaak frisse ingrediënten, zoals sla en komkommer. Als finishing touch krijgt het gerecht een stevige knoflooksaus of een pittige rode saus. Behalve de traditionele Turkse pizza zijn er verschillende varianten. Ben je bijvoorbeeld vegetarisch, dan kun je kiezen voor een Turkse pizza met kaas of alleen groenten. Verder kun je dit soort pizza’s ook combineren met andere gerechten uit het Midden-Oosten. Wat denk je bijvoorbeeld van een variant met gyros, shoarma of kebab?

Turkse pizza's op elkaar gestapeld

Een punt of een rol: de verschillen tussen Italiaanse en Turkse pizza's

Zoals je ziet, hebben zowel de Italiaanse pizza als de Turkse een dunne bodem. Maar de Italiaanse pizza snij je vanwege de stevigere bodem vaak in punten. De Turkse pizza wordt door de zachtere structuur meestal opgerold. Maar als je per se een punt wil? Dan kun je de Turkse pizza ook in stukken snijden. Overigens verschilt ook de vorm van de bodem van de Turkse pizza met die uit Italië. De eerste is kleiner dan de Italiaanse en bovendien ovaal. De pizza uit Italië is behalve groter ook rond.
Verder is de smaak verschillend tussen de Turkse en Italiaanse variant. Turkse pizza’s zijn bijvoorbeeld vaak kruidiger. De basis bestaat namelijk al uit een gehaktmengsel met kruiden, terwijl de Italiaanse pizza tomatensaus en kaas als basisingrediënten heeft. Deze kun je natuurlijk aanvullen met kruiden en specerijen. Maar als je niet zo’n zin hebt in een sterke smaak, heeft de Italiaanse keuken meerdere milde opties voor een pizza.
Dus ga je pizza bestellen? Bedenk dan hoe je deze het liefste eet: als punt of als rol. En waar heb je trek in? Ga je voor de authentieke kruidige smaak van de Turkse keuken of wil je kiezen uit de eindeloze variaties die de Italiaanse pizzabakkers je bieden? 

Ervaar de voordelen van pizza bestellen bij Bistroo

Ben je nieuwsgierig geworden naar de exotische smaak van de Turkse pizza? En wil je die opgerolde vorm wel eens proberen? Je vindt vast je ideale variant bij Bistroo. Op ons platform ontdek je een breed scala aan restaurants die heerlijke pizza's bakken. Bistroo biedt namelijk niet alleen de bekende restaurants, maar ook unieke eetgelegenheden. Dat kan bijvoorbeeld het knusse pizzatentje bij jou op de hoek zijn, maar ook het exclusieve Turkse restaurant even verderop. Doordat ons platform zeer toegankelijk en voordelig is voor grote en kleine horecagelegenheden, kunnen wij een zeer gevarieerd aanbod bieden. Je vindt bij ons restaurants die op geen enkel ander online platform aanwezig zijn. 

Bestel makkelijk en snel je pizza

Via Bistroo een Italiaanse of Turkse pizza bestellen gaat supereenvoudig. Bij de website of de Bistroo app voer je je adres in. Je ziet dan welke eetgelegenheden bij jou bezorgen of waar je kunt afhalen. Dan is het alleen nog een kwestie van kiezen en je favoriete pizza reserveren. Dus heb je wat te vieren, onverwachts bezoek of gewoon lekkere trek? Bestel dan nu de lekkerste Turkse of Italiaanse pizza bij Bistroo! 

Gerelateerde artikelen: