Pak jouw voordeel met het STAP-budget voor de foodsector en horeca

Feb 13, 2023
Gepubliceerd in: Zakelijk
Met de snel veranderende arbeidsmarkt is een leven lang leren een must. Daarom werd per 1 maart 2022 het STAP-budget in het leven geroepen, een laagdrempelige vervanging van de fiscale aftrek voor scholing. Werkenden en werkzoekende kunnen, eens per jaar deze subsidieregeling van maximaal €1.000,-  aanvragen voor scholing en ontwikkeling. De nieuwe aanvraagperiode start op 1 september 2022. Iets voor jou? We vertellen je alles wat je moet weten om hier je voordeel mee te doen!  

STAP staat voor STimulering ArbeidsmarktPositie. En tijdens de eerste aanvraagperiode begin maart bleek deze razend populair: op piekmomenten stonden er online zo’n 70.000 mensen in de wachtrij. Geen wonder dat het STAP-budget al binnen drie dagen op was.

Het STAP-budget voor de horeca

Maar wat kun je nou helemaal met het STAP-budget? Je kunt een training, cursus of opleiding volgen die in het scholingsregister staat. Hier vind je vele relevante opleidingen voor de horeca en foodsector. Denk bijvoorbeeld aan opleidingen voor en tot vinoloog of sommelier, of opleidingen voor het keukenpersoneel. Je kunt ook een volledige opleiding gaan volgen, bijvoorbeeld tot cateraar. Ook als deze duurder is dan €1.000,-. Het overige bedrag betaal je zelf.

Wie komen er in aanmerking voor het STAP-budget?

Het STAP-budget is bedoeld voor werkenden en werkzoekenden die zich middels een opleiding, cursus of training verder willen ontwikkelen. Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor het budget:

  • Jouw leeftijd is minimaal 18 jaar 
  • Je ontvangt nog geen AOW
  • Je hebt een band met de Nederlandse arbeidsmarkt, dwz, je bent een EU-burger of familielid van een EU-burger; je bent ten minste zes maanden verzekerd voor volksverzekeringen in de periode van 27 tot 3 maanden voorafgaand aan jouw aanvraag
  • De training, cursus of opleiding is nog niet gestart op het moment van aanvragen, en start minimaal 4 weken na de aanvraag.
 
Als je twijfelt of je in aanmerking komt, kun je een test doorlopen in het STAP-portaal.

STAP-budget geen eindeloze pot

Dat is dus best een grote groep van de bevolking. Betekent dit dan dat al die mensen aanspraak kunnen maken op het STAP-budget van €1.000,-? Nee, er geldt ‘op is op’. Per aanvraagperiode is er €36,1 miljoen beschikbaar voor de STAP-regeling. Daarmee kunnen op jaarbasis ruim 160.000 mensen het budget aanvragen. Zijn te veel mensen je al voorgegaan met hun aanvraag, dan zul je twee maanden moeten wachten tot de volgende aanvraagperiode en het opnieuw moeten proberen. Goed om te weten: je kunt één keer per jaar het STAP-budget aanvragen.

Het budget wordt tevens direct via het UWV uitgekeerd aan de door jou gekozen opleider. Ook als de kosten voor de opleiding, training of cursus die je wilt volgen lager dan €1.000,- zijn, kun je niet vaker dan eens per jaar aanspraak maken op het STAP-budget.

Hoe besteed je jouw STAP-budget het beste?

Twijfel je welke opleiding, cursus of training je wilt doen? Wanneer je een opleiding op maximaal MBO2-niveau hebt afgerond, kom je in aanmerking voor gratis loopbaanadvies. Er zijn jaarlijks 15.000 ontwikkeladviezen beschikbaar á €700,-. Je registreert je zelf bij een loopbaanadviseur of loopbaanbedrijf, welke vervolgens de subsidie voor ontwikkeladvies bij het UWV aanvragen. Lees hier meer over het STAP-ontwikkeladvies.

Jouw aanvraag indienen

  1. Regel je aanmeldbewijs en DigiD. Ben je eruit waarvoor jij het STAP-budget wilt aanvragen? Voordat je jouw aanvraag kunt indienen bij het UWV, moet je je al hebben aangemeld voor de betreffende training via de opleider. Van de opleider krijg je vervolgens jouw STAP-aanmeldingsbewijs in PDF, JPEG of PNG. Als je die niet ontvangen hebt, vraag dit dan even na bij de opleider. Deze heb je namelijk nodig bij de aanvraag van het STAP-budget. Zorg ook dat je beschikt over een werkend DigiD.

  1. Dien jouw aanvraag in. Als je jouw STAP-aanmeldingsbewijs en DigiD gereed hebt, kun je de aanvraag voor het STAP-budget indienen. Mits er nog budget vrij is natuurlijk. Wacht niet te lang met het indienen van jouw aanvraag na de start van de aanvraagperiode: bij de eerste aanvraagperiode was het gehele budget van €36,1 miljoen al binnen twee dagen op.

  1. Goedkeuring van aanvraag. Jouw aanvraag voor het STAP budget dien je vervolgens in via ‘Mijn STAP-budget‘. Wanneer jouw aanvraag is goedgekeurd, ontvangt de opleider het STAP-budget en kun jij de training, cursus of opleiding volgen. Het UWV controleert binnen drie maanden of aan alle voorwaarden is voldaan.

STAP-budget niet verwarren met SLIM-subsidie


Eerder kon je op dit blog al meer lezen over de SLIM-subsidie, welke gericht is op werkgevers en kan worden aangevraagd in de maanden maart en september. Deze is dus niet gericht op de werknemers of werkzoekenden zelf, maar beoogd werkgevers handvaten te bieden hun medewerkers meer ontwikkelmogelijkheden te geven.

Gerelateerde artikelen: