Maaltijden en boodschappen vers thuisbezorgen: maak gebruik van gekoeld transport

Feb 13, 2023
Gepubliceerd in: Zakelijk
We bestellen steeds meer eten en drinken online, en geven hier ook steeds meer geld aan uit. Voor jou als ondernemer brengt dit kansen met zich mee. Wanneer je een grotere klantgroep gaat beleveren, zullen jouw foodproducten ook grotere afstanden moeten overbruggen. Is gekoeld transport wellicht de oplossing voor jou? Lees in dit artikel meer over de mogelijkheden en concrete tips om snel van start te gaan. 

Webshop transport: opmars van food e-commerce

De moderne consument houdt van gemak en goede service. Niet alleen bij non-foodproducten zoals kleding, boeken en gebruiksvoorwerpen, maar ook bij foodproducten zien we een toename in online bestellingen. In 2021 zag Foodservice Instituut Nederland een explosieve omzetgroei, mede op last van corona, tot naar schatting €7,6 miljard. Het instituut voorziet een verdere groei van de online foodomzet tot €10 miljard in 2025, waarmee food e-commerce 15% van de totale foodmarkt zal beslaan. 

Dat consumenten service en gemak hoog in het vaandel hebben staan is inmiddels bekend. Maar ook kwaliteit en milieuvriendelijkheid worden steeds belangrijker voor de hedendaagse consument. En het goede nieuws is dat ze hier best wat meer voor willen betalen. Dit blijkt uit marktonderzoek van b-open en GfK. 

Gekoeld transport: zorg dat jouw producten hun bestemming vers bereiken

Om versproducten ‘vers’ te houden, wordt er vaak gekozen voor gekoelde en bevroren transportfaciliteiten. Misschien denk je hierbij meteen aan een koel- of vriesbusje, maar in veel gevallen blijkt dit niet de ideale uitkomst. Naast dat je een stukje flexibiliteit verliest wanneer je het busje vooraf moet reserveren of van beschikbaarheid afhankelijk bent, is dit ook niet de meest duurzame oplossing. Er wordt namelijk al snel veel energie en capaciteit verspild wanneer je de ruimte in het busje niet optimaal kunt benutten. Bijvoorbeeld wanneer het niveau van de uit te leveren bestellingen onvoorspelbaar en onregelmatig is en er hierdoor kostbare ruimte onbenut blijft. Maar ook wanneer misschien niet alles gekoeld verzonden hoeft te worden. 

Om deze reden wordt er vaak gekozen voor goed geïsoleerde koelverpakkingen. Dit heeft als voordeel dat je tijdens transport geen elektriciteit nodig hebt (je koelt de koelelementen namelijk voor het transport al naar de gewenste temperatuur) en dat je jouw producten in een transportmiddel van jouw keuze kunt vervoeren. Het is hiermee vaak een duurzamere oplossing voor gekoeld en bevroren transport van versproducten zoals maaltijden en boodschappen. 

Geschikte verpakkingsmiddelen voor gekoeld transport

Welke verpakkingsmiddelen voor jou het meest geschikt zijn, hangt af van jouw toepassing en logistieke keuzes: 

  • Transporten zonder retourprocedure. Wanneer je gebruikmaakt van een externe transportpartner of om een andere reden geen mogelijkheid hebt om verpakkingsmiddelen mee terug te nemen, zijn verpakkingsmiddelen voor eenmalig gebruik een geschikte oplossing. Kies bijvoorbeeld voor een ecologische isolatiebox, zoals de EcoCoolBox van Coolpack, in combinatie met gelpacks: voordelige koelmiddelen die na gebruik weggegooid kunnen worden. 

  • Transporten met retourprocedure. Wanneer je transportfaciliteiten in eigen beheer hebt en verpakkingsmiddelen dus mee terug kunt nemen, kun je kiezen voor hulpmiddelen met een lange levensduur. Grote supermarktketens maken bij het bezorgen van boodschappen al dankbaar gebruik van EPP koelboxen in combinatie met sterke, vormvaste koelelementen. De koelelementen vries je van tevoren in. De boodschappentassen worden in de gekoelde boxen getild, en door de bezorger bij aankomst weer uit de boxen gehaald. Na de bezorgrondes kunnen de koelelementen weer de vriezer in, zodat ze weer goed koud zijn voor de volgende ronde! 

Duurzame gekoeld transport met de EPP koelbox

De EPP koeldoos is een isolerende koelbox gemaakt van Expanded Poly Propyleen: een 100% recyclebaar materiaal. Het materiaal heeft een hoge isolatiewaarde, is licht in gewicht en is enorm sterk. Daarmee is een lange levensduur gegarandeerd. Bovendien zijn EPP dozen praktisch in gebruik: ze zijn makkelijk stapelbaar, licht om te verplaatsen en eenvoudig te reinigen en ontsmetten. Handvaten en stickervelden zijn ook kenmerkend voor de doos. 

Hoe je de EPP koelbox met koelelementen concreet in gebruik neemt? Je koelt voor een maximale koeling zes koelplaten vooraf tot de gewenste temperatuur. Voor bestellingen die niet lang onderweg zijn, zijn twee koelplaten al voldoende. De hoeveelheid koelmiddelen is dus afhankelijk van de koeleisen in combinatie met tijdsduur van het transport. Hiermee bedek je de wanden en onderkant van de koelbox, en na het plaatsen van de producten ook de bovenzijde. Nu kun je jouw maaltijden of boodschappen gekoeld vervoeren naar de eindgebruiker! 

Gerelateerde artikelen: