Sushi Rollen vs. Sashimi - Wat is het Verschil?

Oct 25, 2023
Gepubliceerd in: Sushi
In de wereld van de Japanse keuken, hebben sushi en sashimi veel met elkaar gemeen, en dat zorgt wel eens voor wat verwarring. Maar wees gerust, beide gerechten hebben hun eigen bijzondere karakter. In dit artikel gaan we begrijpen wat sushi rollen en sashimi zo speciaal maakt. Hoewel ze allebei uit Japan komen, hebben ze elk hun eigen plekje in de harten van foodies over de hele wereld. 

Het Verschil tussen Sushi en Sashimi:

Sushi

Sushi is een gerecht dat rijst bevat en kan bestaan uit een verscheidenheid aan ingrediënten zoals vis, groenten en zeevruchten. De rijst wordt meestal op smaak gebracht met azijn en suiker, en het wordt vaak gerold in zeewier, wat bekend staat als nori. Sushi kan ook worden geserveerd in kleine, met de hand gevormde rijstballen, bekend als nigiri. Er zijn talloze soorten sushi, variërend van maki-rolls (rijst en ingrediënten in zeewier gewikkeld) tot sashimi (plakjes rauwe vis bovenop kleine rijstbedjes).
Zoet-Zure Contrasten
Sushi staat bekend om zijn zoet-zure contrasten, vooral wanneer ingelegde gember wordt gegeten tussen de verschillende stukken sushi.
Umami-smaak
De umami-smaak is een kenmerkend aspect van sushi, en het komt vooral naar voren in de vis en sojasaus.
Wasabi en Sojasaus
Wasabi en sojasaus voegen een pittige en zoute smaak toe aan sushi, waardoor de smaak nog complexer wordt. 

Sashimi

Sashimi daarentegen is uitsluitend dunne plakjes rauwe vis of zeevruchten en wordt niet geserveerd met rijst. Sashimi zet de nadruk op de kwaliteit en versheid van de vis. Het wordt vaak geserveerd met bijgerechten zoals sojasaus, wasabi en gember om de smaak van de vis aan te vullen. Sashimi is een kunstvorm waarbij het snijden van de vis in dunne, gelijkmatige plakjes en de presentatie ervan centraal staan.
De Kunst van het Snijden
Het snijden van sashimi is een vak apart. De chef-koks die sashimi bereiden, moeten bedreven zijn in de kunst van het nauwkeurig snijden van de vis om de gewenste textuur en smaak te bereiken.
sashimi

Kort gezegd: sushi bevat altijd rijst en kan een verscheidenheid aan ingrediënten hebben, terwijl sashimi alleen bestaat uit plakjes rauwe vis zonder rijst. 

Het is eigenlijk super duidelijk dat sushi rollen en sashimi ieder een eigen karakter hebben, en die verschillen maken ze juist zo interessant voor Japanse-foodfans. Sushi, met al die heerlijke vis, groenten en rijst, brengt een compleet smaakavontuur met allemaal verschillende texturen. Aan de andere kant is sashimi een soort zenmeester, met zijn pure, superverse vis die de show steelt. 

Dus, de volgende keer dat je smakelijk wilt eten met Japanse gerechten, weet je nu precies wat je kunt verwachten. Of het nu sushi rollen zijn met verrassende smaakcombinaties of sashimi met de pure essentie van de oceaan, deze twee gerechten blijven een onmiskenbaar deel van de Japanse cuisine. Geniet van elke hap. Smakelijk eten! 
 
Wil je nog meer weten over sushi, lees dan ook onze andere blogs:

Gerelateerde artikelen: