Sushi Etiquette: Dos en Don'ts

Oct 31, 2023
Gepubliceerd in: Sushi

Do's voor Sushi Etiquette

Het Correct Gebruiken van Eetstokjes
Bij het eten van sushi is het gebruikelijk om eetstokjes te gebruiken. Houd ze op de juiste manier vast: plaats een eetstokje tussen je duim en de basis van je wijsvinger en houd de andere met je duim en middelvinger vast. Dit maakt precies en delicaat hanteren van de sushistukken mogelijk.

Sushi Dopen in Sojasaus
Doop de viskant van de sushi in de sojasaus, niet de rijst. Hierdoor blijft de rijst niet te veel sojasaus absorberen en behoudt het zijn delicate smaak.  Een lichte aanraking is voldoende om de smaken te verbeteren zonder de rijst te verzadigen. 

Sushi in één Hap Eten
Om de smaken van sushi volledig te waarderen, probeer elk stuk in één hap te eten. Het is een teken van respect voor het vakmanschap van de chef en zorgt ervoor dat je alle bedoelde smaken samen ervaart.

Eet met Mate
Geniet van sushi met mate. Overeten kan de smaakervaring verminderen.

Kauw Niet op Gember
Eet de gember niet als kauwgom. Het is bedoeld om je smaakpapillen te verfrissen, niet om te kauwen. Eet het tussen verschillende stukjes sushi om je smaakpapillen op te frissen. 

Don'ts voor Sushi Etiquette

Meng Wasabi niet met Sojasaus
Vermijd directe menging van wasabi in de sojasaus. Je kunt desgewenst een kleine hoeveelheid direct op de vis aanbrengen. Het mengen met sojasaus wordt als onbeleefd beschouwd in de traditionele sushicultuur.

Overmatig Gebruik van Gember
Gember dient als smaakneutralisator, niet als topping voor je sushi. Overdrijf niet met het eten van overmatige hoeveelheden gember, om de delicate smaken van de sushi niet te overheersen.

Rijstkant Niet Onderdompelen
Dompel nooit de rijstkant van de sushi in de sojasaus. Als je dit doet, valt de rijst uit elkaar en loop je het risico dat de toppings eraf vallen. Dompel altijd de viskant voorzichtig.
sushi
Sushi Thuis: Etiquette Tips
Als je thuis van sushi geniet, probeer toch wat etiquette te behouden. Presenteer het mooi op een bord, gebruik de juiste gebruiksvoorwerpen en geniet van elke hap zoals je dat in een restaurant zou doen.

Sushi-etiquette gaat verder dan regels; het draait om het waarderen van de kunst en cultuur achter deze geliefde keuken. Door deze do's en don'ts te volgen, kun je je volledig onderdompelen in de wereld van sushi en respect tonen voor zijn rijke traditie.

Veelgestelde Vragen

Is het onbeleefd om sushi met je handen te eten?
Nee, het is niet onbeleefd om sushi met je handen te eten. Het wordt zelfs aangemoedigd als je moeite hebt met eetstokjes.

Waarom mag je de gember niet met sushi eten?
Gember dient als smaakverfrisser tussen verschillende stukjes sushi. Het eten ervan met sushi kan de smaak verstoren.

Waarom mag je geen sojasaus op de rijstkant van de sushi doen?
Het dippen van de rijstkant in sojasaus kan de sushi uit elkaar laten vallen. Sojasaus moet spaarzaam worden gebruikt.

Is het acceptabel om sushi te delen met anderen?
Ja, het is acceptabel om sushi te delen. Vraag de sushichef om je sushi in kleinere porties te snijden.

Wat zijn seizoensgebonden sushi?
Seizoensgebonden sushi zijn sushi die zijn bereid met ingrediënten die op dat moment vers en in het seizoen zijn. Ze zijn vaak smaakvoller en van betere kwaliteit. 

Wil je nog meer weten over sushi? kijk dan ook onze andere blogs:

Gerelateerde artikelen: