Verboden pizzatoppings: ananas op pizza Hawaii en meer

Aug 14, 2023
Gepubliceerd in: Pizza
Voor de een is pizza slechts een zalig stukje comfort food, maar voor de ander is dit Italiaanse gerecht een culinair hoogstandje. De wereldwijde opmars van de pizza heeft er echter voor gezorgd dat keukens uit andere culturen ook hun stempel op dit deeggerecht hebben gezet. Het gevolg is verhitte discussies onder de liefhebbers van de ware traditionele pizza en die van de nieuwe varianten. Een van de bekendste discussieonderwerpen is de pizza Hawaii, waarbij ananas de boosdoener is. Maar er bestaan nog meer toppings die absoluut onacceptabel zijn voor de Italianen. Wil je weten welke dat zijn en waarom? Ontdek dan snel meer over de ‘ verboden pizzatoppings’.

De pure pizza: de trots van de Italianen

 De Italiaanse keuken blinkt uit in eenvoud. De Italianen gebruiken het liefste een beperkt aantal ingrediënten die qua smaak uitstekend met elkaar matchen. Een sterk staaltje van deze combinatiekunst is de klassieke Napolitaanse pizza. Twee varianten van deze pizza prijken sinds 2017 op de lijst van immaterieel werelderfgoed van Unesco. De beroemdste is de pizza margherita die bestaat uit een dunne bodem, tomatensaus, mozzarella en basilicum. De andere, de pizza marinara, ken je waarschijnlijk ook wel. Deze heeft ook een schitterende en eenvoudige combinatie op de pizzabodem, namelijk een mengsel van tomatensaus, oregano en knoflook. Hier lees je meer over de geschiedenis van de pizza.

De Italianen zijn dus met recht trots op hun traditionele pizza’s die niet alleen lekker, maar ook een uiting van hun cultuur zijn. Het toevoegen van niet-traditionele ingrediënten, zoals bij een pizza Hawaii, kan worden gezien als een gebrek aan respect voor de Italiaanse cultuur. Ook maken extra ingrediënten pizza’s onnodig complex en wordt de pure smaak, waarin de Italianen zo goed zijn, aangetast.

Pizza Hawaii

Pizza Hawaii: het grootste twistpunt

 De naam ‘pizza Hawaii' is te danken aan de stukjes ananas die erop zitten. Ananas groeit namelijk volop op deze tropische eilandengroep. Maar ondanks de grote populariteit van deze frisse pizza, hoort ananas volgens de pizzapuristen absoluut niet thuis op een pizza. De smaak van de zoete en sappige vrucht zou botsen met de traditionele smaak van de echte Italiaanse pizza. Deze basissmaken, tomaat, mozzarella en basilicum, gaan gewoonweg niet goed samen met de zoete frtuismaak van ananas. Bovendien kan het sap van de ananas de pizzabodem doorweken, waardoor die o zo lekkere knapperigheid verloren gaat. Daarom vinden Italianen dat er geen ananas op pizza hoort.

Verder is er nog een discussiepunt over de pizza Hawaii. Want wie is het brein achter deze beroemde pizza? Een versie van de geschiedenis van de pizza Hawaii vertelt dat de pizza in de jaren 60 is bedacht door een Griekse immigrant in Canada. Na zijn uitvinding werd de tropische pizza met ananas en ham al snel populair. Een andere versie over de herkomst van de pizza Hawaii komt uit Duitsland.  Daar bedacht een Duitse tv-kok in 1955 al de tosti Hawaii met kaas, ham en ananas. Dit zou volgens de Duitsers de inspiratie zijn geweest voor de pizza Hawaii. Hoe dan ook, voor de liefhebbers van de echte Italiaanse pizza is ananas een smaakbederver. Maar hou jij wel van een tropische touch? Dan sta je vast niet alleen, want ook pizza Hawaii heeft veel fans.

Is ananas op pizza verboden in Italië? 

Er is geen wet in Italië die een pizzabakker verbiedt bepaalde toppings op pizza te doen, dus er is ook geen wet die verbiedt om ananas op pizza te doen. Maar, wanneer je erom vraagt in een Italiaans pizzarestaurant in Italië zul je wel degelijk op verzet stuiten. Het is een ongeschreven regel, maar wel een waar veel waarde aan wordt gehecht.

Ontdek nog meer verboden pizzatoppings

Naast ananas zijn er nog andere pizzatoppings die veel Italianen als heiligschennis beschouwen. Maar let op! Of een ingrediënt als een goede topping wordt beschouwd, kan per regio verschillen. Maar als we uitgaan van Napels, de geboortestad van de pizza, dan zijn hier enkele voorbeelden van toppings die Italiaanse pizzabakkers liever niet op hun pizza’s zien:

Pizza Broccoli kip

Kip
Hoewel kip in veel landen een populaire pizzatopping is, zul je het zelden op een Italiaanse pizza vinden. De subtiele smaak van de vogel kan volgens kenners niet op tegen de krachtige aroma’s van de tomatensaus. Ook de kaas en kruiden van een pizza kunnen de kipsmaak overstemmen. Kip matcht dus niet met andere traditionele pizza-ingrediënten waardoor een mooie smaakcombinatie uitblijft. 

Roomsaus
Over de tomatensaus op een pizza hebben de Italianen goed nagedacht. Deze is in balans met de andere traditionele Italiaanse ingrediënten. Een roomsaus is daarom een absolute no-go voor een pizza uit Napels. Deze saus overheerst namelijk te veel, waardoor je bijvoorbeeld de mozzarella op de pizza niet goed proeft. 

Barbecue- of salsasaus
Je ziet steeds vaker pizza’s met stevige sauzen, zoals barbecue- of salsasaus. Als de roomsaus de liefhebbers van een traditionele Italiaanse pizza al te veel is, dan kun je er zeker van zijn dat een barbecue- of salsasaus onvergeeflijk is. Deze sauzen zijn vaak te sterk gekruid voor de klassieke Italiaanse pizzasmaak.

Mais
Mais vormt vaak een goede combinatie met allerlei gerechten, maar slaat de plank mis op een authentieke Italiaanse pizza. Volgens de kenners is mais te zoet en heeft het niet de juiste structuur voor een goede combinatie met de originele Italiaanse pizza-ingrediënten.

Vis en zeevruchten in combinatie met kaas
Hoewel er zeker veel fans zijn van een pizza met garnalen en kaas of tonijn en kaas, denken de pizzabakkers in Napels er anders over. In hun ogen zijn vis en zeevruchten niet te combineren met de smaak van kaas. Bestel je in Italië de bekende pizza ai frutti di mare, ofwel een pizza met zeevruchten? Dan is de kans groot dat deze zonder kaas wordt geserveerd.

Zoetigheid
Italianen zijn zeer strikt als het op pizza aankomt. Een pizza met zoetigheid erop, zoals Nutella, aarbeien of slagroom wordt door veel Italianen dan ook beschouwd als heiligschennis. Een Italiaan op Quora zegt:
"Ik wed dat elke Italiaan een zoete pizza als een heiligschennis zou beschouwen.

Mijn eerste keer in de VS, in Boston op de Tufts Universiteit, namen enkele lokale vrienden me mee naar een pizzarestaurant. Ik zag mijn allereerste pizza met ananas en ham. Natuurlijk heb ik het geprobeerd, op hun advies om dit nieuwe (voor mij) recept te proeven...

Sindsdien heb ik er elke nacht nachtmerries van gehad."

Zijn er regionale verschillen in wat als acceptabele pizzatoppings wordt beschouwd binnen Italië?

Ja, er zijn regionale verschillen in wat als acceptabele pizzatoppings wordt beschouwd binnen Italië. Bijvoorbeeld, in Napels, de geboortestad van pizza, hebben pizzabakkers specifieke opvattingen over toppings die wel of niet passen bij de traditionele Italiaanse smaken. Over het algemeen is er echter geen wettelijke beperking op bepaalde toppings, maar eerder een ongeschreven regel die wordt gerespecteerd.

Wat zijn enkele populaire regionale Italiaanse pizzavariaties die buiten Napels worden gewaardeerd en welke toppings worden daar als acceptabel beschouwd?

Populaire regionale Italiaanse pizzavariaties buiten Napels zijn onder andere de Romeinse pizza al taglio en de Siciliaanse pizza. In deze regio's worden verschillende toppings gewaardeerd, en de acceptabele toppings kunnen variëren afhankelijk van lokale voorkeuren.

Bestaan er pizza-recepten die buiten Italië zijn ontstaan en nu als traditioneel worden beschouwd, vergelijkbaar met hoe de pizza Hawaii zijn weg vond naar populariteit?

Ja, er zijn pizza-recepten die buiten Italië zijn ontstaan en nu als traditioneel worden beschouwd in bepaalde culturen. Een voorbeeld is de Amerikaanse pizza, met kenmerkende stijlen zoals New York-stijl, Chicago-stijl en meer. Deze hebben hun eigen regionale variaties en toppings die worden beschouwd als onderdeel van de lokale pizzatraditie.

Eet gewoon de pizza die je lekker vindt

Wordt het pizza margherita of pizza Hawaii? Voor Bistroo maakt het niet uit, want wij begrijpen dat smaken verschillen. Misschien word jij juist blij van de ananas op de pizza Hawaii? Of misschien geniet jij het meeste van de ultieme combinatie van eenvoudige ingrediënten van een pizza die is gebakken in Napolitaanse stijl?  Wat je keuze ook is, wij helpen je graag via onze app aan je ideale pizza. Dus ontdek snel het aanbod en bestel gewoon de pizza die je lekker vindt.

Dat bestellen heb je overigens zo voor elkaar. Geef via onze website of de Bistroo app je postcode op en zoek naar pizza. Je ziet dan snel welke restaurants bij jou in de buurt pizza bezorgen of waar je er een kunt afhalen. Wees trouwens niet verrast als je unieke pizzeria's via ons ontdekt, want Bistroo heeft een veelzijdig aanbod met kleine en grote eetgelegenheden. Bij ons vind je de grote pizzaketens, maar ook de kleine familierestaurants die authentieke Italiaanse pizza’s bakken. 

Ga dus snel op zoek naar de pizzabakkers bij jou in de buurt en bestel een authentieke Italiaanse pizza of een ‘verboden exemplaar’, zoals de controversiële pizza Hawaii! 

Gerelateerde artikelen: