Pizza calzone: alles over de gevouwen pizza

Jun 8, 2023
Gepubliceerd in: Pizza

Pizza calzone: een verrassend culinair pakketje uit Italië

Hou je van de Italiaanse keuken? Dan at je vast weleens een pizza calzone. Zo niet, dan is het hoog tijd om de rijke smaak van deze gevouwen pizza te ervaren. In dit artikel nemen we je mee op een culinaire reis door de geschiedenis van de calzone. Daarnaast ontdek je waarom dit gerecht zo populair is. Heb je aan het eind van het artikel direct zin om een pizza calzone te proberen? Dan bestel je deze snel en eenvoudig via Bistroo!

Pizza Calzone

De praktische start van de pizza calzone

Hoe lekker de platte Italiaanse pizza’s ook zijn; ze zijn helaas niet handig om mee te nemen naar het werk. Dat vonden de arbeiders in de omgeving van Napels ook. Omdat de pizzadoos nog moest worden uitgevonden, creëerde de Italianen in de 18e eeuw een draagbare pizza in de vorm van de calzone. Nu kon iedereen zijn pizza onderweg of op de werkplek makkelijk opeten dankzij de praktische pizza calzone. Door de jaren heen groeide het gerecht uit van een handige lunch tot een bestseller op de menukaart van Italiaanse restaurants. 

De pizza calzone versus de gewone pizza

Het verschil tussen de traditionele pizza en de calzone-variant zit hem in de vorm en bereidingswijze. Een gewone pizza is plat met daarop de saus en toppings, zoals kaas, ham, artisjok, olijven en kruiden. Deze pizza gaat vervolgens zo de oven in. De calzone begint ook als een platte pizza, maar op slechts de helft zit beleg. Daarna wordt het deeg gevouwen en gaat de calzone de oven in. In plaats van een platte pizza, krijg je nu een deegpakketje in de vorm van een halve maan. Hierin zit al het lekkers wat je anders op een platte pizza vindt. 

Waarom is de pizza calzone zo lekker?

Met alle soorten pizza’s die pizzarestaurants bieden, vraag je je misschien af waarom een pizza calzone een goede keuze is. Om je te helpen bij je beslissing zijn hier de culinaire voordelen van een pizza calzone:

Geniet van een knapperige korst

Doordat een pizza calzone is dubbelgevouwen, krijgt het deeg een heerlijke textuur. Heeft de pizzabakker een perfect exemplaar gebakken? Dan is de korst knapperig aan de buitenkant en zacht aan de binnenkant. 

De vulling: een verrassende smaakcombinatie

Wanneer je door de knapperige korst van je pizza calzone heen bijt, kom je bij de vulling. Hier gaat de culinaire belevenis verder, want bij iedere hap ervaar je een verrassende variëteit aan smaken en texturen. Bij een pizza calzone verdeelt de chef de ingrediënten namelijk gelijkmatig in de vulling. 

Rijk aan saus

Net als bij de traditionele pizza, hoort bij een pizza calzone ook een smakelijke saus. Op een platte pizza vind je deze uitgestreken op de bodem. Doordat de calzone wordt opgevouwen, vermengt de saus zich met de andere ingrediënten. Tijdens het bakken in de oven stoven de ingrediënten samen met de saus gaar, waardoor de inhoud van een calzone lekker smeuïg is. 

Ontdek allerlei soorten calzones

Ga je een pizza calzone bestellen, dan heb je de keuze uit allerlei variaties. Dit gerecht is namelijk te vullen met zowat alles wat je maar wilt. Zo heb je de traditionele calzones met bijvoorbeeld mozzarella, tomatensaus, champignons en salami. Ook de combinatie van mozzarella, ricotta, ham en tomatensaus is een populaire variant. Of probeer eens een pizza calzone met vis of zeevruchten. Ook voor vegetariërs is er een scala aan opties. Denk bijvoorbeeld aan een pizza calzone met geroosterde groenten en paddenstoelen of een variant met verschillende kaassoorten.

Er bestaan ook pizza calzones met spannende smaken. Wat denk je bijvoorbeeld van een pittige pizza calzone met peperoni en een gepeperde tomatensaus? Je kunt een calzone ook goed mixen met keukens uit andere landen. Zo is een calzone met shoarma ook een populaire en lekkere combinatie. Niet de allergezondste pizza, maar wel heeeeel erg lekker!
Twee pizza calzones
Een pizza calzone is dus een gerecht waarmee je eindeloos kunt experimenteren. Ben je eenmaal verslingerd aan dit deegpakketje, dan heb je nog genoeg te ontdekken op de menukaarten van de Italiaanse restaurants bij Bistroo.

Pizza calzone: voedzaam en feestelijk

Een pizza calzone kan altijd. Het is een lekkere maaltijd, maar ook als je iets te vieren hebt, is dit het perfecte gerecht. Je kunt het namelijk makkelijk met je vrienden of familie delen. Bovendien kun je calzones in verschillende smaken bestellen en daardoor iedereen blij maken. Dus heb je een spontaan feestje of wil je aandacht besteden aan een speciale gelegenheid? Check dan het aanbod aan pizza calzones bij Bistroo. Wil je gewoon genieten van een rustig avondje thuis en heb je geen zin om te koken? Ook dan vind je bij ons vast de calzone waar je trek in hebt.

Zijn er bepaalde technieken of tips voor het eten van een calzone om te voorkomen dat de vulling eruit lekt?

Een veelvoorkomende techniek is om de calzone in te pakken in aluminiumfolie bij het serveren, waardoor de vulling beter op zijn plaats blijft tijdens het eten. Daarnaast kan het handig zijn om de calzone op een bord te snijden en met een vork en mes te eten om de vulling te behouden.

Welke ingrediënten worden traditioneel gebruikt voor de vulling van een calzone en zijn er populaire variaties die afwijken van deze traditie?

Traditionele vullingen kunnen bestaan uit ingrediënten zoals mozzarella, ricotta, tomatensaus, champignons, salami, ham en olijven. Populaire variaties kunnen onder meer zeevruchten, geroosterde groenten, verschillende kaassoorten en vleesalternatieven zoals shoarma bevatten.

Zijn er gezondere alternatieven voor de traditionele vullingen van een calzone en zo ja, wat zijn enkele suggesties?

Ja, er zijn gezondere alternatieven voor traditionele calzone-vullingen, zoals het gebruik van magere eiwitten zoals kip of tofu, en het toevoegen van veel groenten zoals paprika, spinazie en tomaten. Deze kunnen helpen om de voedingswaarde van de calzone te verbeteren zonder afbreuk te doen aan de smaak.

Bestel de lekkerste pizza calzone eenvoudig bij Bistroo

Hebben we je overtuigd om een pizza calzone te proberen? Ervaar dan het gemak van Bistroo! Onze food order app geeft je toegang tot allerlei restaurants die bij je thuis bezorgen of waar je kunt afhalen. Zo hoef je je huis niet uit. Kies je voor ophalen? Dan hoef je niet in de rij te staan. Daarnaast vind je bij Bistroo niet alleen de bekende pizzaketens, maar ook unieke restaurants. Zo kun je je pizza calzone bestellen bij Italiaanse eetgelegenheden die niet bij andere grote food order apps te vinden zijn.

Bestellen bij Bistroo is heel makkelijk. Voer eerst je postcode in en klik daarna op ‘ pizza’. Je krijgt dan de pizzeria’s bij jou in de buurt te zien. Scrol door het aanbod en kies je favoriete pizza calzone. Na je bestelling kun je ook veilig online betalen, zodat je alleen nog maar hoeft uit te kijken naar je Italiaanse maaltijd. Of je nu zin hebt in een klassieke pizza calzone of een avontuurlijke variant met shoarma: bij Bistroo vind je het gerecht waar je trek in hebt!

Gerelateerde artikelen: