10 dingen die je nog niet wist over pizza

May 19, 2023
Gepubliceerd in: Pizza
Pizza is een wereldwijd geliefd gerecht dat bekendstaat om zijn heerlijke smaak en veelzijdigheid.  Uit een enquête van YouGov in 2021 bleek dat 98% van de volwassenen in het Verenigd Koninkrijk pizza lekker vindt. Maar hoeveel weet je echt over pizza? In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis, verrassende feiten en enkele interessante variaties van dit populaire Italiaanse gerecht. Dus, bereid je voor om versteld te staan terwijl we de 10 dingen onthullen die je nog niet wist over pizza.

Dit zijn 10 dingen die jij nog niet wist over pizza

1. Pizza: Een Historische Traktatie

Pizza heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot het oude Egypte en het oude Griekenland. Het was echter in het 18e-eeuwse Napels, Italië, dat pizza zoals we die vandaag kennen, echt tot bloei kwam. Oorspronkelijk een gerecht voor de armen, groeide pizza snel uit tot een favoriete traktatie onder alle sociale klassen.

2. De Geboorte van de Margherita

De beroemde Margherita-pizza, met zijn kenmerkende combinatie van tomatensaus, mozzarella en basilicum, werd in 1889 gecreëerd ter ere van een bezoek van koningin Margherita van Italië aan Napels. De kleuren van de ingrediënten - rood, wit en groen - vertegenwoordigen de Italiaanse vlag.

3. Wereldwijde Pizza-Consumptie

Pizza is een wereldwijd fenomeen geworden, en de Verenigde Staten zijn de grootste consument van pizza ter wereld. Elk jaar worden er in de VS meer dan 3 miljard pizza's verkocht. Landen als Italië, Brazilië en Australië zijn ook grote fans van deze heerlijke lekkernij.
  
Volgens een rapport van Euromonitor International uit 2020, bedroeg de wereldwijde omzet van de pizzabezorgingsindustrie ongeveer $141,7 miljard. Daarmee is de pizzabezorgingsindustrie ongeveer even groot als het Bruto Binnenlands Product (BBP) van Luxemburg.

 Uit een onderzoek van Slice Intelligence bleek dat in 2016 ongeveer 40% van alle pizzabestellingen in de Verenigde Staten online werd geplaatst. 

4. Pizza Hut's Ruimtelijke Uitstapje

In 2001 werd Pizza Hut de eerste pizzaketen die een pizza de ruimte in stuurde. Ze werkten samen met het Russische ruimtevaartbedrijf om een pizza naar het internationale ruimtestation ISS te sturen. De pizza reisde drie dagen voordat hij werd genoten door de astronauten aan boord.
Pizza in de ruimte, impressie

5. De Grootste Pizza ter Wereld

De grootste pizza ter wereld werd gemaakt in 2012 in Rome, Italië. Deze gigantische pizza mat maar liefst 1261 vierkante meter en gebruikte meer dan 2 ton mozzarella, 1,5 ton tomatensaus en 800 kg bloem. Het maken van deze enorme pizza vereiste de inzet van tientallen mensen.

6. Pizza Hut vs. Domino's

Pizza Hut en Domino's zijn twee van de bekendste pizzaketens ter wereld, maar ze verschillen in hun aanpak. Pizza Hut richt zich meer op het creëren van een dine-in ervaring, terwijl Domino's zich concentreert op het leveren van pizza's. Beide ketens hebben echter een breed scala aan smakelijke opties om uit te kiezen.

7. De Pizza Oven Uitdaging

Pizza's worden het beste gekookt in een speciale houtgestookte oven die extreem hoge temperaturen kan bereiken. Traditionele Napolitaanse pizza's worden meestal gebakken bij temperaturen van meer dan 425 graden Celsius, wat zorgt voor een knapperige korst en perfect gesmolten kaas.

8. Verrassende Pizzavariaties

Hoewel de Margherita-pizza een klassieker is, zijn er talloze variaties en toppings om uit te kiezen. Denk aan exotische combinaties zoals ananas en ham (Hawaïaanse pizza - een controversiële pizza), of zelfs zoete dessertpizza's met chocolade en fruit. De mogelijkheden zijn eindeloos en je kunt je pizza naar smaak aanpassen.

Pizza met kreeft en kaviaar? Sluit maar een tweede hypotheek af. De duurste pizza ter wereld, genaamd "Luis XIII", wordt geserveerd in Salerno, Italië, en kost $12.000. Deze extravagante pizza is belegd met zeldzame ingrediënten zoals kreeft, kaviaar en buffelmozzarella.
Pizza met kreeft en kaviaar

9. Pizza als Ontbijt?

Hoewel het misschien ongebruikelijk klinkt, is pizza als ontbijt niet ongehoord. In sommige delen van de wereld, zoals Australië, is het gebruikelijk om de restjes van de vorige avond als ontbijt te eten. Een koude punt pizza kan een snelle en smakelijke maaltijd zijn om de dag mee te beginnen. Ook desertpizza's staan steeds vaker op de menukaart.

10. De Populairste Pizza-Toppings

Wat zijn de favoriete toppings van pizzaliefhebbers over de hele wereld? Volgens verschillende enquêtes behoren pepperoni, champignons, ui, paprika en extra kaas tot de topfavorieten. Natuurlijk kun je je eigen toppingcombinaties bedenken en je pizza uniek maken.

Heb je trek gekregen van het lezen van deze blog? Bekijk dan waar je bij jou in de buurt de lekkerste pizza kunt bestellen.

Gerelateerde artikelen: