Vegetarisch of vegan?

Feb 28, 2023
Gepubliceerd in: Gerechten & Recepten

Wat zijn vega/vegan maaltijden?

Vega of veganistische maaltijden zijn gerechten die volledig vrij zijn van dierlijke producten, waaronder vlees, vis, eieren en zuivelproducten. Vega/vegan maaltijden worden vaak bereid met een combinatie van groenten, peulvruchten, fruit, granen, noten en zaden. Deze maaltijden zijn een populaire keuze geworden voor mensen die ervoor kiezen om dierenleed te verminderen.Het wordt ook steeds populairder om vegetarisch en veganistisch te eten om zo een positieve impact te maken op het milieu.

Zijn vega/vegan maaltijden gezond?

Over het algemeen zijn vega/vegan maaltijden gezond en voedzaam, als ze op de juiste manier zijn bereid. Het eten van voldoende groenten, peulvruchten, fruit, granen, noten en zaden kan helpen om tekorten aan voedingsstoffen te voorkomen. Bij het bedenken van je vega/vegan maaltijd is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je een combinatie van juiste voedingstoffen binnen krijgt zoals B12, ijzer en eiwitten. Je zou dit eventueel kunnen aanvullen met vega/vegan vitamine pillen om te zorgen dat je lichaam de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt.
Verschillende groentes

Wat is het verschil tussen vegetarisch en vegan?

Het verschil tussen vegetarisch en vegan is dat vegetariërs geen vlees eten, maar wel dierlijke producten zoals zuivel, eieren en honing kunnen consumeren, terwijl veganisten alle dierlijke producten vermijden, inclusief vlees, zuivel, eieren, honing en alle andere producten van dierlijke oorsprong.
Vegetariërs kiezen er vaak voor om geen vlees te eten omwille van dierenwelzijn, gezondheid of religieuze overtuigingen. Sommige vegetariërs vermijden ook het eten van vlees vanwege de impact van de vleesindustrie op het milieu.
Veganisten daarentegen vermijden alle dierlijke producten vanwege hun overtuigingen en hun streven naar dierenrechten. Daarnaast kiezen veel veganisten ook voor een plantaardig dieet vanwege de impact van de vleesindustrie op het milieu.
Veel mensen kiezen er bijvoorbeeld voor om flexitariër te worden. Dit houdt in dat zij er bewust voor kiezen om minstens een dag in de week geen dierlijke producten te eten. Maar zij eten nog wel vlees en maken gebruik van dierlijke producten.

Vijf populaire vega/vegan maaltijden

Weet jij nou niet welke vega/vegan maaltijden jij kan eten? Wij hebben vijf heerlijke vega/vegan maaltijden op een rijtje gezet voor je. Ben je nu benieuwd naar de volledige recepten, die kan je onderaan de pagina vinden!
  1. 1. Buddha bowl: Een bowl gevuld met een combinatie van granen, groenten, bonen en noten, vaak op smaak gebracht met een dressing.
  2. 2. Vegetarische pita met falafel: gefrituurde balletjes gemaakt van kikkererwten, geserveerd met salade, hummus en pita-brood.
  3. 3. Groentencurry: Een pittig gerecht gemaakt met een combinatie van groenten, kokosmelk en kruiden.
  4. 4. Groente lasagne: Gemaakt met laagjes groenten, tomatensaus en plantaardige kaas.
  5. 5. Avocado toast: Getoast brood besmeerd met avocado, op smaak gebracht met kruiden en geserveerd met tomaatjes.

Er zijn veel vega/vegan gerechten die zowel gezond als heerlijk zijn. Deze maaltijden dragen bij aan een beter milieu en een betere levensstijl! Heb jij ze al geprobeerd? Probeer ze binnenkort eens! Ben jij nu geen held in de keuken, bestel dan gemakkelijk een overheerlijk vega/vegan gerecht bij jou in de buurt via Bistroo!

Buddha Bowl (2 personen)

Ingrediënten:
  • - 2 zoete aardappels
  • - 2 el olijfolie + 1 el olijfolie
  • - 1 tl paprikapoeder
  • - 200 gr kikkererwten
  • - halve tl komijn
  • - snufje chili
  • - 1 avocado
  • - 2 tomaten
  • - 100 gr (parel)couscous
  • - 1 bouillonblokje (groenten)
  • - snufje zout en peper

Dressing:
  • - 1 el water
  • - 1 tl honing
  • - 3 el mayonaise
  • - snufje zout en peper
Buddha Bowl
Bereidingswijze:
  1. 1. Verwarm de oven voor op 200 graden, schil en snij de zoete aardappel in stukjes. Meng de zoete aardappel met 2el olijfolie, paprikapoeder, zout en peper. Verdeel dit over een bakplaat en met bakpapier en bak dit 20 tot 25 minuten in de oven.
  2. 2. Kook de couscous volgens de verpakking en voeg een bouillonblokje toe aan het water.
  3. 3. Giet de kikkererwten af, spoel ze schoon en bak deze in een pan met olijfolie. Voeg hier komijn, chili en peper aan toe. Bak de kikkererwten tot ze bruin zijn.
  4. 4. Snij de avocado in plakjes en tomaat in partjes.
  5. 5. Meng de ingrediënten voor de dressing door elkaar tot het een geheel is.
  6. 6. Voeg de ingrediënten samen en verdeel over twee kommen.
  7. 7. Eet smakelijk!

Vegetarische pita met falafel (3 personen)

Ingrediënten:
  • - 6 pitabroodjes
  • - falafel balletjes
  • - 1 komkommer
  • - 1 paprika
  • - 100 gr ijsbergsla
  • - (pikante) hummus
Pita falafel
Bereidingswijze:
  1. 1. Verwarm de pitabroodjes volgens de bereidingswijze.
  2. 2. Verwarm de falafel volgens de bereidingswijze. 
  3. 3. Snij de paprika en komkommer fijn, meng dit met de 100 gr ijsbergsla.
  4. 4. Snij het pitabroodje open, smeer de (pikante) hummus op het broodje en beleg met de salade en falafel balletjes. Snijd de falafel balletjes eventueel in tweeën.
  5. 5. Eet smakelijk!

Groentencurry (3 personen)

Ingrediënten:
  • -1 currypasta Indiase korma
  • - 200 ml kokosmelk
  • - 1 ui
  • - 1 teen knoflook
  • - 250 gr broccoli
  • - 1 paprika
  • - 250 gr zoete aardappel
  • - cashewnoten
  • - 150 gr kikkererwten
  • - 1 tomaat
  • - 250 gr rijst
Groentecurry vegan
Bereidingswijze:
  1. 1. Snij de zoete aardappel in kleine blokjes en kook deze 5 minuten
  2. 2. Snij de broccoli in roosjes en kook deze 4 minuten en spoel af met koud water
  3. 3. Bereid de rijst volgens de verpakking.
  4. 4. Snij de ui en knoflook fijn en paprika in blokjes. Bak dit in een pan met olie, voeg hier de kruidenpasta aan toe. Giet hierna de kokosmelk erbij en roer goed door
  5. 5. Voeg de zoete aardappel, broccoli en tomaat toe en laat 10 minuten pruttelen. Voeg de kikkererwten en cashewnoten toe en laat dit 2 minuten staan.
  6. 6. Serveer de rijst samen met de groentecurry en geniet!

Groente lasagne (4 personen)

Ingrediënten:
  • - 12 volkoren lasagnebladen
  • - 400 gr hüttenkäse
  • - 800 ml tomatenblokjes
  • - 2 theelepels Italiaanse kruiden
  • - Snuf peper en zout
  • - 250 gr champignons
  • - 400 gr spinazie
  • - 1 paprika
  • - Handje verse basilicum
  • - 1 ui
  • - 2 tenen knoflook
  • - 1 handje 30+ kaas
Groente lasagne
Bereidingswijze:
  1. 1. Snipper de ui en knoflook. Snij de champignons in plakjes en de paprika in blokjes.
  2. 2. Bak de ui en knoflook in een pan met olijfolie. Voeg de champignons en paprika hier aan toe. Voeg hierna de tomatenblokjes toe en breng op smaak met zout, peper en Italiaanse kruiden. Laat dit mengsel 20 minuten pruttelen.
  3. 3. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  4. 4. Bak in een andere pan de spinazie, laat deze uitlekken in een vergiet en doe dit vervolgens in een kom. Voeg hier de hüttenkäse aan toe en breng op smaak met zout en peper.
  5. 5. Vet de ovenschaal in
  6. 6. Verdeel een beetje tomatensaus over de bodem, leg hier 3 lasagnebladen op. Verdeel hier de helft van het spinazie mengsel en bouw zo de lasagne verder op.
  7. 7. Bestrooi met de overige hüttenkäse en zet de lasagne 45 minuten in de oven.
  8. 8. Geniet ervan!

Avocado toast (1 persoon)

Ingrediënten:
  • - 2 grote sneden brood
  • - 1 avocado
  • - Snoeptomaatjes
  • - limoensap (van ong. 0.25 limoen)
  • - Snuf Zout en peper
  • - 1 theelepel chilivlokken
  • - 1 eetlepel olijfolie
  • - 40 gram feta (vegan)
  • - handje verse peterselie
Avocado toast
Bereidingswijze:
  1. 1. Toast de 2 sneden brood in de pan, broodrooster of oven.
  2. 2. Prak een avocado en verdeel dit over de toast.
  3. 3. Verkruimel hier de feta overheen.
  4. 4. Snij de verse peterselie fijn, verdeel dit samen met de chilivlokken en een beetje olijfolie over de avocado en feta heen.
  5. 5. Serveer met snoeptomaatjes en eet smakelijk!

Gerelateerde artikelen: