Pumpkin spice: het ingrediënt voor de lekkerste herfstrecepten

Sep 28, 2023
Gepubliceerd in: Gerechten & Recepten

Pumpkin spice: het ingrediënt voor de lekkerste herfstrecepten 

De herfst is aangebroken en dat betekent dat het weer tijd is voor pumpkin spice! Deze smaakvolle kruidenmix geeft allerlei drankjes, hapjes en gerechten een warm accent. Pumpkin spice is daarom ideaal om de herfstsfeer in huis te halen. Ontdek dus snel meer en probeer de makkelijke recepten in dit artikel. 

Wat is pumpkin spice?

In pumpkin spice zit geen pompoen zoals je misschien zou denken. Het is een kruidenmengsel dat bestaat uit kruidnagel, gember, kaneel, nootmuskaat en pimentbes. Deze combinatie zorgt voor een warme en nootachtige smaak met een licht zoet aroma. De naam ‘pumpkin’ verwijst naar de pompoentaart waarvoor pumpkin spice wordt gebruikt. In Nederland wordt het ook wel pompoenpoeder genoemd.

Hoe maak je pumpkin spice?

Wil je zelf aan de slag met dit herfstachtige kruidenmengsel? Dan heb je het volgende nodig:

  • 2 eetlepels kaneelpoeder
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 1 theelepel nootmuskaatpoeder
  • ½ theelepel kruidnagelpoeder
  • ¼ theelepel pimentbespoeder

Heb je de ingrediënten bij elkaar? Dan hoef je ze alleen nog maar in een kom te doen, goed te mixen en klaar is je pumpkin spice!

Ontdek de veelzijdigheid van pumpkin spice

Dankzij het rijke en aromatische karakter van pumpkin spice zijn er allerlei culinaire mogelijkheden. Bistroo heeft speciaal voor jou een paar makkelijke en lekkere recepten verzameld:

Warm en kruidig: de pumpkin spice latte

Heb je wat pompoenpoeder over? Probeer dan zeker eens een pumpkin spice latte. Dit heerlijke kruidige drankje is een echte opkikker voor de donkere herfstdagen. Je maakt het als volgt:
Pumpkin spice latte
Zet eerst een pot sterke koffie als je geen espressoapparaat hebt. Klop ook alvast wat slagroom op. Doe vervolgens 2 eetlepels pompoenpuree, 1 theelepel pumpkin spice, 1 eetlepel vanille-extract en 1 eetlepel suiker in een pan. Voeg 250 ml melk toe en roer de ingrediënten door elkaar. 

Verhit het mengsel tot het goed warm is, blijf roeren en zorg dat het niet gaat koken. Is je gekruide melk op temperatuur? Mix het dan goed met een staafmixer voor extra luchtigheid. Schenk de hete kruidige melk in een mok en doe de sterke koffie erbij. Maak je pumpkin spice latte af met een toef slagroom en een beetje kaneelpoeder. 

Herfstachtig en gezond: een smoothie met pumpkin spice

Met pumpkin spice kun je ook snel een lekkere smoothie maken. Gebruik daarvoor 2 eetlepels pompoenpuree en 1 banaan. Doe deze samen met 200 ml amandelmelk, 1 theelepel pumpkin spice en 1 eetlepel honing in een blender. Voeg voor een cool effect nog een paar ijsklontjes erbij. Blend tot de smoothie glad is en je hebt een heerlijk zoet drankje voor een mooie zonnige herfstdag. 

Havermout met pumpkin spice: een goed begin van je herfstdag

Eet je graag havermout? Dan is hier een lekker ontbijt voor de herfst. Kook 40 gram havermout met 250 ml melk of water. Voeg daaraan 2 eetlepels pompoenpuree, 1 theelepel pumpkin spice en een snufje zout. Laat alles zachtjes koken totdat de havermout gaar is. Maak je havermout extra lekker met gehakte noten of een scheutje ahornsiroop. Ook gedroogd fruit smaakt hier perfect bij. Wil je liever een frisse tint? Met stukjes appel of besjes lukt dat prima.
Pumpkin spice oatmeal

Experimenteer met pumpkin spice

Behalve voor latte, smoothie of havermout kun je pumpkin spice voor allerlei andere culinaire doeleinden gebruiken. Strooi eens een beetje pumpkin spice over je pannenkoeken. Of meng het door het beslag voor koekjes of muffins. Ook smaakt pumpkin spice goed in hartige gerechten. Kruid er bijvoorbeeld kip of ander vlees mee.

Proef de herfst via Bistroo

Het is heerlijk om thuis de herfst te vieren met pumpkin spice, maar het najaar is ook een inspiratiebron voor professionele koks. Van romige pompoensoep tot zachte kastanjepuree en van smaakvolle wildschotels tot hartige vegetarische stamppotjes: voor iedere smaak is er wel het juiste herfstgerecht. Gelukkig hoef je daarvoor niet zelf in de keuken te staan. Via Bistroo vind je namelijk allerlei eetgelegenheden bij jou in de buurt waar je je herfstmaal kunt afhalen of laten bezorgen.

pannenkoeken met pumpkin spice-siroop
Zijn de recepten waarin pumpkin spice wordt gebruikt ook geschikt voor mensen met specifieke dieetvereisten, zoals veganisten of mensen met een glutenintolerantie?

De meeste recepten kunnen worden aangepast aan specifieke dieetvereisten. Voor veganistische opties kunnen zuivelproducten worden vervangen door plantaardige alternatieven, en voor mensen met een glutenintolerantie kunnen glutenvrije ingrediënten worden gebruikt.

Wordt pumpkin spice alleen gebruikt in zoete gerechten, of zijn er ook hartige recepten waarin dit kruidenmengsel wordt toegepast?

Hoewel pumpkin spice vaak wordt geassocieerd met zoete gerechten, kan het ook worden gebruikt in hartige gerechten. Bijvoorbeeld om vlees te kruiden, soepen op smaak te brengen of zelfs in sauzen voor hartige gerechten.

Kun je pumpkin spice kant-en-klaar kopen in de winkel, of moet je alle kruiden apart kopen en zelf mengen volgens het recept?

Pumpkin spice is vaak verkrijgbaar als kant-en-klaar mengsel in supermarkten of speciaalzaken, maar je kunt het ook zelf maken door de afzonderlijke kruiden te kopen en ze volgens het recept te mengen. De beschikbaarheid kan echter per regio verschille
Profiteer van het gemak van Bistroo

De food order app van Bistroo biedt je toegang tot een breed scala aan restaurants, eethuisjes, grand cafés en andere eetgelegenheden. Hier ontdek je niet alleen grote bekende restaurants, maar ook unieke kleine eetgelegenheden bij jou in de buurt. Geef daarvoor eenvoudig je locatie op en zoek vervolgens op de soort keuken waar je zin in hebt. Heb je je ideale herfstmaal gevonden? Kies dan voor bezorgen of afhalen. Zo makkelijk is het!

Van een intiem etentje tot en met een feestelijke gebeurtenis: je viert de herfst eenvoudig met de lekkerste herfstgerechten via Bistroo. Ontdek nu snel restaurants bij jou in de buurt en haal het culinaire najaar in huis! 

Gerelateerde artikelen: