Het ontstaan van "De Kapsalon"

Nov 9, 2022
Gepubliceerd in: Gerechten & Recepten

Wat is een Kapsalon?

De Kapsalon is niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken. De Kapsalon bestaat uit friet, döner dan wel shoarma, salade en gesmolten kaas in een aluminium bakje. De Kapsalon wordt vaak gegeten na het uitgaan om een kater tegen te werken. Dit komt omdat dit voedsel veel vet bevat. De Kapsalon is vaak te vinden in Turkse grillrooms en cafetaria’s. Volgens sommige is de Kapsalon onderdeel van het Nederlandse cultureel erfgoed.

Is Kapsalon Turks?

De Kapsalon wordt veel verkocht in Turkse grillrooms en shoarma zaken, maar hij is toch echt zo Nederlands als maar kan! De eigenaar van Kapsalon Tati gevestigd in Rotterdam heeft deze lekkernij bedacht.

Waarom heet het Kapsalon?

Nataniël Gomes is de bedenker van de Kapsalon, dit gebeurde in 2003. Nataniël was de eigenaar van een Kapsalon genaamd Tati in Rotterdam. Wanneer het rustig was in zijn Kapsalon, liep hij graag naar de shoarmazaak El Aviva. Hij vroeg hier of hij een eigen lunchschotel mocht samenstellen met zijn favoriete ingrediënten van de shoarmazaak, namelijk friet en shoarma. De medewerkers van El Aviva raadde Nataniël aan om hier gesmolten kaas en salade overheen te doen.. Dit was het nieuwe favoriete gerecht van Nataniël en hij vertelde dit ook aan zijn klanten. Op een gegeven moment vroeg een klant waar hij dit kon bestellen en hoe het heette. Nataniël zei dat hij dit kon bestellen bij El Aviva, de shoarmazaak hier in de straat. Hij vertelde zijn klant dat hij maar moest zeggen dat hij van de Kapsalon af kwam, dan zouden ze het wel snappen. Hierdoor is dus de benaming Kapsalon ontstaan.

Kapsalon

Overlijden Nataniël Gomes

In juli 2023 werd bekend dat de uitvinder van de kapsalon, Nataniël 'Tati' Gomes, op 47-jarige leeftijd is overleden. Gomes, die kapper was van Kapsalon Tati in Rotterdam, stierf aan een nog onbekende oorzaak. 

Hoe heet kapsalon in het Engels? 

Kapsalon is een typisch Nederlands snackgerecht. Omdat er geen Engelse variant is, gebruik je in het Engels ook gewoon  het Nederlandse "kapsalon" als leenwoord in het Engels. Een beetje zoals wij ook Big Mac zeggen en niet grote Mac.

Wat zit er allemaal in een Kapsalon?

Iedereen bestelt zijn Kapsalon anders. De een wil er extra groenten op, de ander wil juist kip in plaats van shoarma. Maar wat zijn nu de belangrijkste ingrediënten van de Kapsalon? We hebben ze voor je op een rijtje gezet:

 • friet
 • shoarma of dönervlees
 • kaas
 • ijsbergsla
 • komkommer
 • tomaat

De ingrediënten worden doorgaans in deze volgorde bereid. Dus de friet eerst, dan het vlees, dan de kaas, zodat die lekker kan smelten. Vaak wordt in dit stadium het bakje kort in de oven geplaatst, om het smeltproces van de kaas te versnellen. Vervolgens worden de groenten erop gedaan, alsmede de saus. Als de kapsalon wordt bezorgd, geven veel restaurants de rauwkost en saus in aparte bakjes mee, om te voorkomen dat de groenten slap en lauw worden en de andere ingrediënten zompig van de saus.

Tegenwoordig zijn er veel varianten van dit lekkere gerecht. Denk bijvoorbeeld aan een variant met kip, vis of döner kebab in plaats van shoarma. Of vervang het aluminium bakje eens voor een Turks brood voor een broodje Kapsalon.

Kapsalon met knoflooksaus


Welke saus hoort bij de Kapsalon?

De standaard saus voor de Kapsalon is knoflooksaus. Maar er zijn steeds meer varianten van welke saus op de Kapsalon gaat. Wij hebben de meest voorkomende sauzen onder elkaar gezet. Staat de saus die jij op jouw Kapsalon doet er ook tussen? 

 • Knoflooksaus
 • Sambal
 • Cocktailsaus
 • Mayonaise
 • Chilisaus

Samenvatting belangrijkste voedingswaarden
Hoe moet je een Kapsalon eten? Niet te vaak. Maar het kan dus wel. Je eet een Kapsalon ook niet omdat hij gezond is, maar omdat hij lekker is. En zolang je dat in een gevarieerd dieet doet is er niet zoveel aan de hand. Een standaard Kapsalon is niet gezond om te eten. De Kapsalon bevat namelijk 1200 calorieën. Dit is meer dan de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Verder bevat het 80 gram vet, dit is al 10 gram boven de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. De Kapsalon bevat ook nog 60 gram koolhydraten en 4 gram zout. Mocht je de Kapsalon gezonder willen maken, probeer dan eens kip of vis in plaats van vlees. Vraag bijvoorbeeld ook om minder saus.

De populariteit van de Kapsalon

Inmiddels is de Kapsalon niet meer weg te denken uit het Nederlandse snacklandschap. Het is een geliefde klassieker die dagelijks bij veel mensen op het menu staat. In elk dorp of stad kun je Kapsalon bestellen.

Trek gekregen? Bekijk waar je een Kapsalon kunt bestellen bij jou in de buurt. Of ga rechtstreeks naar de restaurants met de lekkerste Kapsalons bij jou in de stad:Gerelateerde artikelen: