Het ontstaan van "De Kapsalon"

Nov 9, 2022
Gepubliceerd in: Gerechten & Recepten
Wat is een Kapsalon?
De Kapsalon is niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken. De Kapsalon bestaat uit friet, shoarma, salade en gesmolten kaas in een aluminium bakje. De Kapsalon wordt vaak gegeten na het uitgaan om een kater tegen te werken. Dit komt omdat dit voedsel veel vet bevat. De Kapsalon is vaak te vinden in Turkse grillrooms en cafetaria’s. Volgens sommige is de Kapsalon onderdeel van het Nederlandse cultureel erfgoed.

Is Kapsalon Turks?
De Kapsalon wordt veel verkocht in Turkse grillrooms en shoarma zaken, maar hij is toch echt zo Nederlands als maar kan! De eigenaar van Kapsalon Tati gevestigd in Rotterdam heeft deze lekkernij bedacht.

Waarom heet het Kapsalon?
Nataniël Gomes is de bedenker van de Kapsalon, dit gebeurde in 2003. Nataniël was de eigenaar van een Kapsalon genaamd Tati in Rotterdam. Wanneer het rustig was in zijn Kapsalon, liep hij graag naar de shoarmazaak. Hij vroeg hier of hij een eigen lunchschotel mocht samenstellen met zijn favoriete ingrediënten van de shoarmazaak, namelijk friet en shoarma. De medewerkers van El Aviva raadde Nataniël aan om hier gesmolten kaas en salade overheen te doen.. Dit was het nieuwe favoriete gerecht van Nataniël en hij vertelde dit ook aan zijn klanten. Op een gegeven moment vroeg een klant waar hij dit kon bestellen en hoe het heette. Nataniël zei dat hij dit kon bestellen bij El Aviva, de shoarmazaak hier in de straat. Hij vertelde zijn klant dat hij maar moest zeggen dat hij van de Kapsalon af kwam, dan zouden ze het wel snappen. Hierdoor is dus de benaming Kapsalon ontstaan.

Kapsalon

Wat zit er allemaal in een Kapsalon?
Iedereen bestelt zijn Kapsalon anders. De een wil er extra groenten op, de ander wil juist kip in plaats van shoarma. Maar wat zijn nu de belangrijkste ingrediënten van de Kapsalon? We hebben ze voor je op een rijtje gezet:

 • - Friet
 • - Shoarma
 • - Ijsbergsla
 • - Komkommer
 • - Tomaat
 • - Kaas

Tegenwoordig zijn er veel varianten van dit lekkere gerecht. Denk bijvoorbeeld aan een variant met kip, vis of döner kebab in plaats van shoarma. Of vervang het aluminium bakje eens voor een Turks brood voor een broodje Kapsalon. 

Welke saus hoort bij de Kapsalon?
De standaard saus voor de Kapsalon is knoflooksaus. Maar er zijn steeds meer varianten van welke saus op de Kapsalon gaat. Wij hebben de meest voorkomende sauzen onder elkaar gezet. Staat de saus die jij op jouw Kapsalon doet er ook tussen? 

 • - Knoflooksaus
 • - Sambal
 • - Cocktailsaus
 • - Mayonaise
 • - Chilisaus

Samenvatting belangrijkste voedingswaarden
Hoe moet je een Kapsalon eten? Niet te vaak. Maar het kan dus wel. Je eet een Kapsalon ook niet omdat hij gezond is, maar omdat hij lekker is. En zolang je dat in een gevarieerd dieet doet is er niet zoveel aan de hand. Een standaard Kapsalon is niet gezond om te eten. De Kapsalon bevat namelijk 1200 calorieën. Dit is meer dan de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Verder bevat het 80 gram vet, dit is al 10 gram boven de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. De Kapsalon bevat ook nog 60 gram koolhydraten en 4 gram zout. Mocht je de Kapsalon gezonder willen maken, probeer dan eens kip of vis in plaats van vlees. Vraag bijvoorbeeld ook om minder saus. 
Gerelateerde artikelen:

Samenwerking Koninklijke Horeca Nederland en Bistroo.nl

Sep 17, 2020

Zes keer Zoet: het heerlijkste gebak en de zoetste lekkernijen

Apr 28, 2022

Alles wat je wil weten over Döner Kebab

Jan 12, 2023

Gezond en genieten: dit zijn dé food trends voor 2021

Mar 10, 2021