Handige barbecue hacks om je zomerse grill sessies naar een hoger niveau te tillen!

May 23, 2023
Gepubliceerd in: Gerechten & Recepten
Met de zomer om de hoek is het tijd om je barbecue uit het stof te halen en je klaar te maken voor heerlijke grill sessies in de buitenlucht. Maar voordat je begint, zijn hier enkele handige hacks die je kunt toepassen om je barbecue zomerklaar te maken. Want laten we eerlijk zijn, een schone barbecue grillt toch net iets fijner dan een vuile barbecue.

Hoe maak je je barbecue schoon (en hoe kun je dat zo houden)

Het schoonmaken van de barbecue is vaak niet de leukste taak. Daarom hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet zodat jij makkelijker en sneller klaar bent voor je volgende grill sessie. 
 1. 1. Controleer je gasflessen
  Niks is vervelender dan tijdens het barbecueën zonder gas te komen te zitten. Controleer daarom of er nog voldoende gas in je gasfles zit. Dit kun je makkelijk doen door warm water over de gasfles te gieten. Je voelt met je hand aan de gasfles, als er nog gas in de gasfles zit, voel je dit door het temperatuurverschil. Het gas zorgt er namelijk voor dat dit stuk van de gasfles kouder aanvoelt. 
 2. 2. Maak je vuurbox schoon
  Als je een barbecue hebt op kolen en of hout, is het belangrijk dat je je vuurbox schoon houdt. Verwijder daarom altijd na het barbecueën de as en vetresten hieruit met een vochtige doek. Wacht wel even tot deze afgekoeld is, gegrilde vingers zijn niet waar we op uit zijn natuurlijk!
 3. 3. Reinig je grillroosters
  Als je je barbecue al een lange tijd niet hebt aangeraakt, is het verstandig om de grillroosters schoon te maken. De kans bestaat namelijk dat hier nog aangekoekt vet en/of vleesresten op zitten. Niet echt een smakelijke start van jouw grill sessie. Maak de grillroosters schoon met een staalborstel en een schoonmaakmiddel. 
 4. 4. Gebruik aluminiumfolie om de roosters schoon te houden
  Leg een laagje aluminiumfolie op de grill om je roosters schoon te houden. Door dit te doen voorkom je dat er vet en vuil op de roosters kan belanden. Na het grillen gooi je de aluminiumfolie weg en zijn je roosters bijna helemaal schoon.
 5. 5. Houd je grillroosters schoon!
  Om te voorkomen dat je elke keer de grillroosters moet schoonmaken voordat je gaat barbecueën, kun je deze beter direct schoonmaken nadat je klaar bent met barbecueën. Dit kun je makkelijk doen door een ui of citroen doormidden te snijden en met de platte kant over de roosters te wrijven. De natuurlijke enzymen van de ui en de zuren van de citroen zorgen ervoor dat het vet en vuil loskomt waardoor het makkelijker te verwijderen is met een staalborstel.

Barbecue in de zomerzon

Tips om jouw grillsessies extra smaak te geven!

Nu je barbecue schoon is om heerlijk op te grillen, wil je natuurlijk ook het beste uit je barbecue halen. Hier staan een aantal tips om extra smaak toe te voegen aan jouw grill sessie.
 1. 1. Bereid je eten goed voor
  Voordat je het vlees, vis, gevogelte of groente op de barbecue legt, zorg ervoor dat je het op smaak brengt met kruiden en/of een heerlijke mosterdmarinade. Door dit te doen geef je het eten extra smaak mee, waardoor het lekkerder genieten is.
 2. 2. Haal lekker vlees in huis
  Elke barbecue heeft wel de standaard gerechten zoals hamburger, worstje en groentespies. Als jij je vrienden en familie eens wil verrassen, haal dan eens een overheerlijke bavette, of een premium rib-eye steak in huis. Je vrienden en familie zullen blij verrast zijn als jij een overheerlijk stuk vlees opdient!
 3. 3. Gebruik indirecte warmte
  Met indirecte warmte plaats je het vlees of vis niet direct boven het vuur of hete kolen. Zorg dat je een koudere zone hebt waar je het vlees gelijkmatig kan laten garen. Een koude zone maak je makkelijk door bijvoorbeeld minder kolen of hout neer te leggen aan een kant van de barbecue. Met een gasbarbecue draai je op een pitje het gas terug.
 4. 4. Maak gebruik van een kruidenbundel
  Geef je gerechten een extra smaak door gebruik te maken van kruidenbundels. Bind verse kruiden zoals tijm, rozemarijn en oregano samen met een keuken touwtje en leg dit op de barbecue. De hitte van de barbecue zorgt ervoor dat de aroma’s vrijkomen en een extra smaak geven aan de gerechten.
 5. 5. Gebruik een digitale vleesthermometer
  Het is geen schande om een vleesthermometer te gebruiken! Het is een ideaal hulpmiddel dat ervoor zorgt dat jij het vlees iedere keer weer op jouw favoriete wijze kan bereiden. Een vleesthermometer zorgt voor nauwkeurige resultaten waardoor jij elke keer precies op tijd het vlees van de grill kan afhalen.

Met deze handige barbecue hacks kun je je zomerse grill sessies naar een hoger niveau tillen. Van het zomerklaar maken van je barbecue tot het gemakkelijk schoonmaken van je grillroosters, deze tips en trucs zullen je helpen om te genieten van smaakvolle barbecue-maaltijden. Dus steek de barbecue aan, nodig vrienden en familie uit en geniet van heerlijk gegrild voedsel in de warme zomerzon!
 

Gerelateerde artikelen: