Alles wat je wilde weten over sushi!

Mar 28, 2023
Gepubliceerd in: Gerechten & Recepten
Sushi is een van de snelstgroeiende voedselcategorieën in de wereld, met een verwachte omzet van $22,5 miljard in 2023. Sushi is een van de populairste gerechten ter wereld en wordt vaak besteld als afhaal- of bezorgmaaltijd. Of je nu een doorgewinterde sushi-liefhebber bent of het voor de eerste keer gaat proberen, er is altijd iets nieuws te ontdekken. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten sushi, beste drankjes om te combineren met sushi, veelgebruikte ingrediënten en enkele van de meest populaire sushi-restaurants in Nederland.

Welke verschillende soorten sushi zijn er?

Er zijn verschillende soorten sushi, waarbij de meest populaire zijn: Nigiri, Maki en Uramaki.

  • - Nigiri: Een blokje sushirijst met daarop een plakje rauwe vis, schaaldieren of omelet. Dit type sushi is eenvoudig maar elegant en biedt een goede smaakbalans tussen de rijst en de topping.
  • - Maki: Sushirijst en een vulling (zoals groenten, vis of vlees) gerold in nori (gedroogd zeewier). Maki wordt vaak in stukjes gesneden en geserveerd met sojasaus en wasabi.
  • - Uramaki: De rijst zit aan de buitenkant en de nori aan de binnenkant, gevuld met verschillende ingrediënten. Vaak gerold in sesamzaadjes of tobiko (viseitjes).
  • - Temaki: temaki is zeewier gevuld met rijst, vis en in sommige gevallen groente, gerold in de vorm van een ijshoorntje.
  • - Sashimi: dit type bestaat uit vis of schaaldieren die rauw geserveerd worden. Heerlijk met wat wasabi en sojasaus. 

In 2018 was de populairste sushi-rol in de Verenigde Staten de California Roll, gevolgd door de Spicy Tuna Roll en de Dragon Roll.

Welke drankjes worden aanbevolen om te combineren met sushi?

De beste drankjes om te combineren met sushi:
Een van de beste drankjes om te combineren met sushi is groene thee, omdat het de smaken van sushi aanvult en de smaakpapillen verfrist. Andere populaire drankjes om te combineren met sushi zijn sake, bier en witte wijn.

Welke ingrediënten worden vaak gebruikt in sushi?

Ingrediënten die vaak worden gebruikt in sushi:
De belangrijkste ingrediënten in sushi zijn sushirijst, nori (gedroogd zeewier), rauwe vis en groenten. Andere veel voorkomende ingrediënten zijn avocado, komkommer, omelet, tonijn, zalm, krabvlees, garnalen en octopus. Sojasaus en wasabi worden ook vaak geserveerd als bijgerechten. 

Welke populaire sushi-restaurants zijn er in Nederland?

Populaire sushi-restaurants in Nederland en hun kenmerkende gerechten:

  1. 1. Mojo (Meerdere locaties) - met meerdere locaties is Mojo een begrip op sushigebied. Je vindt hen onder andere in Eindhoven, Tilburg en Helmond.
  2. 2. Lundi (Eindhoven) - naast sushi heeft dit restaurant ook heerlijke Dim Sum op het menu.
  3. 3. Sann Sushi (Valkenswaard) - bekend om hun snelle bezorging en uitstekende service.
  4. 4. Mizumi (Eindhoven) - bekend om hun unieke combinatie van sushi en grillgerechten, zoals de "Sake nigiri tataki".
  5. 5. Sushi Sado (Valkenswaard) - Sushi Sado staat bekend om hun uitgebreide sushiboxen; ideaal als je sushi bestelt om thuis te laten bezorgen.
Sushi

Waar komt sushi vandaan?

Sushi is een traditioneel Japans gerecht dat al meer dan 1000 jaar bestaat. De oorsprong van sushi gaat terug tot de 4e eeuw voor Christus, toen rijst werd gebruikt om vis te bewaren. In die tijd werden stukjes vis samen met rijst en zout in houten vaten bewaard, zodat de vis langer houdbaar zou blijven. Deze rijst werd na een bepaalde tijd weggegooid en alleen de vis werd gegeten. Pas in de 17e eeuw begon men de rijst ook te eten, nadat men ontdekte dat de rijstazijn het fermentatieproces kon versnellen en de rijst zachter maakte. De moderne sushi-rol zoals we die nu kennen, werd in de 19e eeuw ontwikkeld in Tokyo en werd al snel populair over de hele wereld. Vandaag de dag wordt sushi nog steeds beschouwd als een belangrijk onderdeel van de Japanse cultuur, maar het wordt ook genoten in vele andere delen van de wereld als een heerlijk en gezond gerecht.
Japan is de grootste producent van sushi, met ongeveer 5,5 miljoen ton per jaar.

Is sushi gezond?

Sushi bevat vaak weinig calorieën en is daarom populair bij mensen die op dieet zijn. Een typische sushirol bevat ongeveer 200-300 calorieën. Sushi kan een gezonde optie zijn, afhankelijk van de ingrediënten en de manier waarop het wordt bereid. Sushi bevat over het algemeen veel voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamines en mineralen. Vis is een belangrijk ingrediënt in sushi en is rijk aan omega-3 vetzuren, die helpen om de gezondheid van het hart te bevorderen. Ook bevatten sommige soorten vis, zoals zalm en tonijn, hoge niveaus van eiwitten en gezonde vetten. Daarnaast is rijst een belangrijk ingrediënt in sushi en biedt het een bron van koolhydraten en vezels.

Het is echter belangrijk om te overwegen dat sommige soorten sushi veel calorieën en zout kunnen bevatten, vooral als ze zijn bedekt met mayonaise of gefrituurd zijn. Bovendien kan het eten van te veel sushi die gemaakt is met rauwe vis, zoals zalm of tonijn, gezondheidsrisico's met zich meebrengen vanwege mogelijke blootstelling aan parasieten en bacteriën. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor verse ingrediënten van hoge kwaliteit en om te genieten van sushi met mate. Over het algemeen kan sushi een gezonde optie zijn als het op de juiste manier wordt bereid en geconsumeerd.

Moet je sushi met stokjes eten?

De meeste sushi restaurants in Nederland dekken hun tafels met eetstokjes. Wanneer je erom vraagt zullen ze je zogenaamde oefenstokjes geven. Dat zijn eetstokjes met een wigje ertussen, bij elkaar gehouden door een elastiek. Hierdoor zijn de eetstokjes te gebruiken als een soort knijper, wat veel makkelijker is voor degenen die niet zo goed kunnen eten met eetstokjes. In Japan is het gebruikelijk om sushi met de handen te eten in plaats van met stokjes.

Wat zijn die oranje bolletjes op sushi? 

Als je wel eens sushi hebt gegeten, dan heb je vast die kleine oranje bolletjes op de sushi gezien. Maar wat zijn die oranje eitjes op sushi eigenlijk? Dat zijn Tobiko-eitjes, ook wel vliegende vis-eitjes genoemd.

Tobiko-eitjes komen van de vliegende vis, een vissoort die vooral voorkomt in de Stille Oceaan en de Indische Oceaan. De eitjes hebben een knapperige textuur en een licht zoute smaak.

Maki met Tobiko-eitjes aan de buitenkant


De eitjes worden vaak gebruikt in sushi-restaurants vanwege hun decoratieve waarde en hun smaak. Ze worden vaak gebruikt als topping op sushi-rolls en worden soms ook gemengd met andere ingrediënten om een unieke smaak te creëren.

Naast hun decoratieve waarde hebben Tobiko-eitjes ook een voedingswaarde. Ze zijn rijk aan eiwitten en gezonde vetten, en bevatten ook vitamine B12 en selenium.

Als je een sushi-liefhebber bent en je wilt een nieuwe smaak ervaren, dan zijn Tobiko-eitjes zeker het proberen waard. Ze voegen niet alleen een mooie kleur toe aan je sushi-rol, maar ook een knapperige textuur en een ziltige smaak die perfect past bij de sushi-rijst en de andere ingrediënten. Dus ga ervoor en geniet van deze kleine, smakelijke en gezonde toevoeging aan je favoriete sushi-rol de volgende keer dat je sushi gaat bestellen!

Is sushi fast food?

Fastfood zijn gerechten die snel worden bereid en geserveerd om direct geconsumeerd te worden. Deze gerechten zijn meestal gemakkelijk verkrijgbaar, betaalbaar en staan bekend om hun snelle service. Typische fastfoodopties zijn hamburgers, frietjes, pizza's, hotdogs en snacks. Ze winnen aan populariteit vanwege hun handige karakter en worden veelal aangeboden in speciale fastfoodketens, drive-ins en via bezorgdiensten. Fastfood staat bekend om zijn smaak, snelheid en gemak, ideaal voor mensen onderweg of op zoek naar een vlotte maaltijd. 
 
Waarom is sushi wel fastfood?
Sushi wordt vaak beschouwd als fastfood vanwege de snelle bereiding en het gemak waarmee het geconsumeerd kan worden. De rollen zijn vaak direct beschikbaar in speciale sushi-restaurants of via snelle bezorgdiensten. Met zijn handzame formaat en smaakvolle ingrediënten is sushi een populaire keuze voor mensen die op zoek zijn naar een snelle, maar gezonde maaltijd.

Waarom is sushi geen fastfood?
Hoewel sushi snel beschikbaar is, verschilt het van traditioneel fastfood door zijn ingrediënten en bereidingswijze. Sushi wordt meestal gemaakt van verse vis, rijst en groenten, en wordt met zorg en precisie bereid door ervaren sushi-koks. Het staat bekend om zijn nadruk op versheid en kwaliteit, in tegenstelling tot de standaard snelle bereiding van typisch fastfood, wat het onderscheidt van de reguliere definitie van fastfood. 

Sushi valt dus buiten het traditionele fastfoodschema vanwege zijn nadruk op kwaliteit bij het bereiden. 

Gerelateerde artikelen: