Alles wat je wil weten over Döner Kebab

Jan 12, 2023
Gepubliceerd in: Gerechten & Recepten

Wat is Döner Kebab?

Döner kebab is een populair fastfoodgerecht dat oorspronkelijk uit Turkije komt. Het bestaat uit dönervlees, dat gegrild wordt op een spit en vervolgens wordt geserveerd in een pita-broodje met groenten en saus. Er bestaat enige verwarring over het verschil tussen kebab en döner. Kebab is een algemeen begrip dat verwijst naar gegrild vlees dat wordt geserveerd in een pita-broodje of op een plaat. Döner is echter specifiek het vlees dat gegrild wordt op een spit en geserveerd wordt in een döner kebab.

Wat is het verschil tussen Döner Kebab en Shoarma? 

Er bestaat ook een gerecht genaamd shoarma, dat vaak wordt verward met döner kebab. Shoarma bestaat echter uit gegrild vlees dat geserveerd wordt in een pita-broodje of op een plaat, terwijl döner kebab specifiek het vlees is dat gegrild wordt op een spit. Shoarma kan gemaakt worden van verschillende soorten vlees, zoals lamsvlees, kip of rundvlees, terwijl döner kebab specifiek gemaakt wordt van dönervlees.

Wat wordt meer gegeten, shoarma of döner kebab?

Shoarma vs. döner kebab, wat is lekkerder? Als we afgaan op hoe vaak beide gerechten besteld werden in 2023, dan zien we een duidelijke winnaar. In ruim tweederde van de bestellingen waar één van beide gerechten in voorkwam was döner kebab de vleessoort die besteld werd. Toch blijft shoarma ook enorm populair, met een trouwe schare fans.

Wat is Döner voor vlees?

Het Turkse vleesgerecht werd gemaakt met kalfs of lamsvlees. Dit vlees wordt heerlijk gekruid en gegrild op een draaiend spit. Als het vlees gegrild is wordt het in dunne reepjes afgesneden en vaakgegeten in een pita brood of durum. 

Wat is dürüm döner?

Dürüm döner is een Turks gerecht dat bestaat uit gekruid vlees dat in dunne plakjes wordt gesneden en in een dunner platbrood, dürüm, wordt gerold. Dürüm betekent letterlijk "opgerold" in het Turks. Het is dus in feite döner kebabvlees, opgerold in een soort tortilla gemaakt van durumtarwe.

Naast broodjes, pita en aluminiumbakjes (kapsalon) is een dürüm de populairste manier om döner te eten.

Hoe duur is Döner Kebab? 

De kosten van een döner kebab kunnen variëren afhankelijk van de locatie en het type vlees dat gebruikt wordt. Ook varieert het type gerecht waarin je döner kebab kan bestellen. Je kunt het bestellen in een Turkse Pizza of als een broodje döner. Gemiddeld kost een döner kebab tussen de €5 en €10.

Is Döner Kebab gezond? 

Er bestaat enig debat over of döner kebab gezond is of niet. Aangezien het vlees gegrild wordt en vaak wordt geserveerd met groenten, kan het een gezonde optie zijn. Echter, de sauzen en toppings die vaak worden toegevoegd, zoals friet, mayonaise of kaas, kunnen het gezonde aspect van het gerecht verminderen. Het is belangrijk om een balans te vinden en niet te vaak döner kebab te eten als onderdeel van een gezonde levensstijl. 

Is Döner Kebab Halal?

Over het algemeen wordt donervlees beschouwd als halal, maar het hangt af van hoe het vlees wordt verkregen en bereid. Döner kebab is oorspronkelijk een Turks gerecht en wordt traditioneel bereid met lamsvlees. Als het lamsvlees op de juiste halal-manier is geslacht en de bereidingswijze voldoet aan de halal-normen (bijvoorbeeld geen besmetting met niet-halal voedsel), dan wordt het als halal beschouwd.

Wil je zeker weten of een restaurant halal döner vlees serveert? Informeer dan rechtstreeks bij hen over hun werkwijze en de herkomst van het vlees. Sommige restaurants geven dit mogelijk aan in hun menu. Bij twijfel kun je altijd contact opnemen met het desbetreffende restaurant.

Wat is Yaprak Döner?

Yaprak döner bestaat uit verschillende soorten vlees zoals kalf, lam en schaap. Volgens Turken zijn de poten en schouders van deze dieren het lekkerste vlees voor Yaprak döner. Het vlees hiervan wordt dun gesneden om zoveel mogelijk smaak te geven aan de Yaprak döner. Het vlees wordt om en om opgestapeld op het spit, ook wordt er om extra smaak toe te voegen ook laagjes vet toegevoegd aan het vlees. 

Waar komt Döner Kebab vandaan? 

Veel mensen denken dat Döner Kebab afkomstig is uit Turkije, maar is dit wel zo? De precieze afkomst van Döner kebab is omstreden, maar het wordt algemeen aangenomen dat het een afgeleide is van een ouder gerecht genaamd shoarma, dat ook uit het Midden-Oosten komt. Shoarma bestaat uit gekruid vlees dat op een spit wordt geroosterd en vervolgens in dunne plakjes wordt gesneden. Het vlees wordt geserveerd in een pita-broodje of op een bord, samen met groenten en saus.
Een andere bekende theorie is dat het is afgeleid van Sis Kebab wat ontstaan is uit Anatolië. Bij een Sis Kebab werd het vlees hier horizontaal gegrild boven houtskool. Toen gebruikten ze ook alleen maar schaapsvlees. Het vlees werd in smalle reepjes gesneden en geserveerd met brood. Een tijd later zou een chef-kok genaamd Hamid de eerste versie van de döner kebab gemaakt hebben. Hij laagde schaapsvlees op een spit en grilde dit verticaal. Hij marineerde dit vlees met een mengsel van paprika, komijn, ui, zout & peper.
In de jaren 70 werd döner kebab mee genomen naar Duitsland door migranten. Sindsdien is het gerecht enorm populair geworden en is het momenteel wereldwijd bekend.

Welke andere landen buiten Turkije hebben Döner Kebab geadopteerd en populair gemaakt?

Döner Kebab is wereldwijd populair geworden, en naast Turkije hebben landen zoals Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk het gerecht geadopteerd en in hun culinaire landschap opgenomen.

Pita Döner

 

Wat is het verschil tussen Iskender Kebab en Adana Kebab?

Iskender Kebab en Adana Kebab zijn twee regionale varianten van Döner Kebab die hun oorsprong vinden in Turkije.

  1. 1. Iskender Kebab: Iskender Kebab is vernoemd naar zijn bedenker, Iskender Efendi, en komt oorspronkelijk uit de stad Bursa in het noordwesten van Turkije. Het bestaat uit dun gesneden gegrild lamsvlees dat wordt geserveerd op een bedje van pide (een soort Turks brood) en overgoten met een tomatensaus en gesmolten boter. Het gerecht wordt vaak gegarneerd met yoghurt en kan worden vergezeld door rijst of salade. Het kenmerkende van Iskender Kebab is de combinatie van mals lamsvlees met de rijke tomatensaus en de boter, wat resulteert in een smaakvolle en sappige maaltijd.

  1. 2. Adana Kebab: Adana Kebab is vernoemd naar de stad Adana, gelegen in het zuiden van Turkije. Het is een pittige kebab-variant die wordt gemaakt van gekruid gehakt, meestal van lamsvlees gemengd met rundvlees of schapenvlees. Het gehakt wordt gekruid met hete pepers, paprika, knoflook en verschillende kruiden voordat het aan spiesen wordt geregen en gegrild. Het resultaat is een sappige en smaakvolle kebab met een pittige kick. Adana Kebab wordt meestal geserveerd met pide, salade en gegrilde groenten.

Het belangrijkste verschil tussen Iskender Kebab en Adana Kebab zit in de vleessoort en de bereidingswijze. Iskender Kebab maakt gebruik van dun gesneden lamsvlees dat aan een spit wordt gegrild, terwijl Adana Kebab wordt gemaakt van gekruid gehakt dat op spiesen wordt geregen en gegrild. Daarnaast verschilt de saus die wordt gebruikt: Iskender Kebab wordt overgoten met een tomatensaus en gesmolten boter, terwijl Adana Kebab meestal zonder saus wordt geserveerd. Beide varianten hebben echter hun unieke smaken en zijn geliefd bij liefhebbers van Döner Kebab.

Zijn er regionale variaties in de recepten voor het bereiden van Döner Kebab, afgezien van Iskender Kebab en Adana Kebab?

Ja, naast Iskender Kebab en Adana Kebab zijn er verschillende regionale variaties in de bereiding van Döner Kebab. Deze variaties kunnen betrekking hebben op de kruiden die worden gebruikt, de toevoeging van specifieke sauzen, en zelfs de keuze van vlees, wat kan resulteren in unieke smaken en texturen.

Wat zijn populaire bijgerechten die vaak worden geserveerd bij Döner Kebab?

Populaire bijgerechten die vaak worden geserveerd bij Döner Kebab zijn onder andere salades, pitabroodjes, sauzen zoals tzatziki of knoflooksaus, en soms ook friet.

Hoe maak je Döner Kebab? 

Om een Döner kebab te maken, heb je het volgende nodig: 
Ingrediënten: 
  • - 500 gram lamsvlees, in dunne plakjes gesneden
  • - 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • - 1 theelepel komijnpoeder
  • - 1 theelepel paprikapoeder
  • - Zout naar smaak
  • - Olijfolie
  • - 4 pitabroodjes
  • - Groenten naar keuze (tomaat, komkommer, ui, paprika, sla)
  • - Saus naar keuze (tzatziki, knoflooksaus, hummus)

Bereidingswijze:
 
  1. 1. Meng in een kom de knoflook, komijnpoeder, paprikapoeder en zout met een beetje olijfolie tot een marinade. Voeg het vlees toe en laat het een uur of langer marineren in de koelkast.
  2. 2. Verwarm de grill of grillpan en grill het vlees tot het gaar is. Snijd het vlees in dunne plakjes.
  3. 3. Verwarm de pitabroodjes volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  4. 4. Beleg de pitabroodjes met het vlees en de gewenste groenten en saus. Vouw de pitabroodjes dicht en serveer ze warm.

Waar kun je Döner kebab bestellen?

Bekijk hier waar jij Döner kebab kan bestellen bij jou in de buurt via Bistroo!

Gerelateerde artikelen: