Een Kijkje Achter de Schermen bij Chinese Kooktechnieken

Dec 11, 2023
Gepubliceerd in: Chinees eten
De Chinese keuken, met zijn diepe wortels in geschiedenis en cultuur, behoort tot een van 's werelds oudste en meest gerespecteerde tradities. Deze kunst van koken heeft door de eeuwen heen een schat aan diverse kooktechnieken voortgebracht, die samen zorgen voor een evenwichtige combinatie van smaak, textuur en aroma. 

Wat zijn Chinese kooktechnieken?

De Chinese stijl staat bekend om haar verscheidenheid aan bereidingswijzen, elk met een unieke invloed op gerechten. Van het levendige roerbakken tot de subtiele stoomtechniek, de diversiteit aan kookmethoden heeft een onmisbare stempel gedrukt op de internationale culinaire arena.

Belangrijkste Chinese Kookmethoden

Binnen de traditionele Chinese kooktraditie vormen verschillende kookmethoden de ruggengraat van de culinaire praktijk.

Roerbakken (Chǎo)
Roerbakken is een van de meest gebruikte kooktechnieken binnen de Chinese keuken. Het houdt in dat ingrediënten snel op een hoog vuur worden gebakken in een wok. Deze methode zorgt ervoor dat voedingsstoffen behouden blijven en dat het gerecht zijn authentieke smaak behoudt.
 
Stomen (Zhēng)
Stomen is als een subtiele dans van aroma's waarbij gerechten langzaam gegaard worden in stoom. Denk aan delicate dim sum zoals gestoomde dumplings (jiaozi) of gestoomde vis met gember en lente-ui. Deze techniek behoudt de natuurlijke smaken en zorgt voor gestructureerde en mals gekookte gerechten.

Sauteren (Bào)
Bij sauteren spelen smaken en texturen samen in gerechten zoals Kung Pao kip of roerbakgroenten met knapperige cashewnoten. Het snelle bakken op hoog vuur geeft een knapperige buitenkant en behoudt sappigheid binnenin. Sauteren is de koning van de wok, waarbij de sappige textuur behouden blijft terwijl de buitenkant een heerlijke crunch krijgt.

Frituren (Zhá)
Frituren, hoewel niet de gezondste optie, heeft ons enkele van de meest geliefde gerechten opgeleverd. Denk aan krokante garnalen in zoetzure saus (Garnalen Peking-stijl) of heerlijke loempia's gevuld met knapperige groenten en vlees. Het bakken in olie geeft die onweerstaanbare krokante textuur aan de buitenkant terwijl de binnenkant sappig en smaakvol blijft.
Chinese Gerechten

Ingrediënten en Specerijen
Naast de diverse kooktechnieken speelt de selectie van ingrediënten en specerijen een cruciale rol in de Chinese keuken.

Basis van Chinese keuken
Fundamentele elementen zoals sojasaus, rijstazijn, sesamolie en gember vormen het hart van veel Chinese gerechten. Ze voegen niet alleen smaak toe, maar dragen ook bij aan de unieke aroma's van de keuken. Ingrediënten zoals tofu, bamboescheuten, en waterkastanjes zijn essentieel voor gerechten, terwijl specerijen zoals steranijs, korianderzaad en Szechuanpeper een unieke smaakdimensie toevoegen.
 

Wil je meer weten over Chinese eetgewoonten? Lees dan ook: 

Gerelateerde artikelen: