De lekkerste Chinese gerechten bestellen; ontdek het succes van “De Chinees” in Nederland

Nov 15, 2023
Gepubliceerd in: Chinees eten
Hoe vaak heb je je niet laten verleiden door de verrukkelijke geuren die komen uit de veelal rode etablissementen? De Nederlandse Chinees is niet zomaar een eetgelegenheid; het is een culinair fenomeen dat diep geworteld is in de Nederlandse eetgewoonten. Laten we eens teruggaan in de tijd, en ontdek hoe deze smaakvolle relatie tussen Nederland en de Chinese keuken tot stand kwam.

De oorsprong van de Nederlandse Chinees
De eerste Chinese migranten kwamen naar Nederland in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw, voornamelijk als zeelieden of arbeiders. Na de Tweede Wereldoorlog vestigden zich meer Chinezen in Nederland, vaak als gevolg van politieke en economische onrust in China. Deze gemeenschap begon met het openen van restaurants om in hun levensonderhoud te voorzien, en introduceerde zo de Chinese keuken bij de Nederlanders.

Chinees ondernemerschap
Veel Chinese migranten zijn ondernemend en zien in de horeca een kans om een nieuw bestaan op te bouwen. Restaurants zijn dan ook vaak de eerste bedrijven die ze openen, omdat deze minder kapitaalintensief zijn dan bijvoorbeeld fabrieken of winkels. 

Aanpassen aan de Nederlandse smaak
Traditionele Chinese gerechten kunnen vaak behoorlijk pittig zijn. Om tegemoet te komen aan de Nederlandse smaak, worden veel gerechten milder gemaakt. Pittige sauzen worden soms minder intens of zelfs volledig weggelaten, waardoor de nadruk komt te liggen op andere smaaknuances.

De Nederlandse smaakpapillen hebben vaak een voorkeur voor zoetere smaken. Daarom zijn veel Chinese gerechten in Nederland zoeter dan hun oorspronkelijke versies. Denk hierbij aan gerechten als babi pangang, waarbij de zoete saus een kenmerkend element is geworden.

Chinese restauranthouders passen hun gerechten probleemloos aan de Nederlandse smaak aan, wat bijdraagt aan de populariteit van de keuken. Zo ontstaan gerechten zoals foe yong hai, die weliswaar hun wortels hebben in de Chinese keuken, maar aangepast zijn aan de Nederlandse voorkeuren.

De Nederlandse Chinees als verfrissende toevoeging aan het traditionele Nederlandse menu
In de jaren 60, toen de Nederlandse samenleving steeds meer openstond voor internationale invloeden, werd de Nederlandse Chinees echt een succes. Het Nederlandse publiek was nieuwsgierig naar de exotische smaken van het Verre Oosten. De Chinese keuken, met zijn delicate balans van smaken en verrassende texturen, was een verfrissende toevoeging aan het traditionele Nederlandse menu.

De afhaalchinees deed haar intrede in Nederland in de jaren 70, toen gemak en snelheid hoog op het culinaire verlanglijstje van de Nederlanders stonden. Het idee om smaakvolle gerechten rechtstreeks vanuit een kartonnen doos of verschillende bakjes op te kunnen scheppen, sprak velen aan. Het was de geboorte van een nieuw soort eetervaring: lekker eten zonder gedoe.
Chinees Afhalen

Waarom de Nederlandse Chinees zo geliefd is
Waarom heeft de Nederlandse Chinees zo'n speciale plaats veroverd in de harten (en magen) van Nederlanders? Een van de belangrijkste redenen is de diversiteit van het menu. Van zoetzure kip tot pekingeend, het aanbod is net zo gevarieerd als de smaken zelf. Chinese restaurants bieden een breed scala aan gerechten, waardoor ze aantrekkelijk zijn voor een breed publiek. Of je nu van pittig, zoetzuur, of mild houdt, er is altijd wel een gerecht dat aan je smaak voldoet. De Nederlandse Chinees weet als geen ander hoe je traditionele Chinese gerechten aanpast aan de wensen van het Nederlandse publiek.

Bovendien speelt de snelheid van service een grote rol. In een wereld waarin tijd kostbaar is, biedt de afhaalchinees een snelle oplossing voor hongerige magen. De mogelijkheid om heerlijk eten binnen enkele minuten op tafel te hebben, maakt de Nederlandse Chinees een favoriete keuze voor drukke gezinnen en werkende professionals.

Een ander interessant aspect van de populariteit is de sociale functie van deze restaurants. De Nederlandse Chinees fungeert vaak als ontmoetingsplek voor vrienden en familie. Het delen van gerechten uit een gemeenschappelijk bakje creëert een informele en gezellige sfeer, waarbij eten een sociale activiteit wordt.
Chinees eten

Bestel de lekkerste Chinese gerechten via Bistroo
Heb je trek in Chinees gekregen? Bestel dan nu de lekkerste gerechten via Bistroo.

Op ons platform vind je een ruim aanbod aan restaurants die heerlijke, authentieke maar ook aangepaste Chinese gerechten aanbieden. Bij ons zijn namelijk niet alleen de grote restaurantketens aangesloten, maar ook de kleine, lokale restaurateurs. Hierdoor vind je bij ons voor ieder wat wils. 

Geef eenvoudig je locatie op om te ontdekken welke Chinese restaurants bij jou thuis bezorgen of waar je kunt afhalen. Daarna hoef je alleen nog maar te bestellen en samen te genieten van de lekkerste gerechten bij jou thuis!  
 

Wil je meer weten over Chinese eetgewoonten? Lees dan ook: 

Gerelateerde artikelen: