Alles Wat Je Moet Weten Over Babi Pangang

Jun 11, 2024
Gepubliceerd in: Chinees eten

Wat is Babi Pangang?

Babi pangang is een populair gerecht dat zijn oorsprong vindt in de Chinees-Indonesische keuken. Het bestaat uit geroosterd varkensvlees dat gemarineerd is in een mengsel van specerijen en saus, waardoor het vlees een unieke zoetzure smaak krijgt. Dit gerecht wordt vaak geserveerd met rijst en groenten, waardoor het een veelzijdige keuze is voor diverse maaltijden.

Wat is de oorsprong van Babi Pangang?

Het gerecht werd door Chinese immigranten naar Indonesië gebracht en daar aangepast aan lokale smaken en ingrediënten. Het resultaat was een unieke mix van Chinese en Indonesische culinaire tradities.

Babi pangang werd in Nederland geïntroduceerd na de Tweede Wereldoorlog, toen veel Indische Nederlanders en Indonesiërs naar Nederland verhuisden. Deze migratiegolf vond plaats na de Indonesische Onafhankelijkheid in 1949. Veel van deze migranten openden Chinees-Indische restaurants, waar ze gerechten serveerden die een combinatie waren van Chinese en Indonesische invloeden.
Gevelaanzicht van Chinees-Indisch restaurant in Nederland


In de jaren 50 en 60 begonnen Chinees-Indische restaurants overal in Nederland te verschijnen. Deze restaurants boden een breed scala aan gerechten die nieuw en exotisch waren voor de Nederlandse bevolking. Babi pangang, met zijn unieke zoetzure smaak en krokante textuur, werd al snel een van de meest populaire gerechten op het menu.
 
Unieke Smaakcombinatie 
De combinatie van zoete, hartige en zure smaken in babi pangang maakte het een hit onder de Nederlandse bevolking. Deze smaakcombinatie was anders dan wat men gewend was en bood een nieuwe culinaire ervaring.

Toegankelijkheid 
Chinees-Indische restaurants waren betaalbaar en toegankelijk voor de gemiddelde Nederlander. Dit zorgde ervoor dat veel mensen in aanraking kwamen met gerechten zoals babi pangang.

Culinaire Diversiteit 
In de jaren 60 en 70 groeide de interesse in exotisch en internationaal eten. Nederlanders stonden steeds meer open voor nieuwe smaken en culinaire tradities. Babi pangang paste perfect in deze trend en werd een standaard gerecht in de Chinees-Indische keuken in Nederland.

Babi Pangang in de Moderne Tijd

Vandaag de dag is babi pangang nog steeds een geliefd gerecht in Nederland. Het is een van de standaard items op het menu van vrijwel elk Chinees-Indisch restaurant. Het gerecht heeft een iconische status bereikt en wordt vaak geassocieerd met de Nederlandse eetcultuur.
Babi Pangang met witte rijst
Innovatie en Variatie 
Hoewel het klassieke recept nog steeds populair is, experimenteren sommige restaurants nu met nieuwe variaties en presentaties van babi pangang, waardoor het gerecht fris en aantrekkelijk blijft voor nieuwe generaties. 

Wat betekent Babi Pangang?

De term "babi pangang" komt uit het Indonesisch en betekent letterlijk "geroosterd varkensvlees". 'Babi' betekent varken en 'pangang' betekent geroosterd. Deze naam weerspiegelt de bereidingswijze van het gerecht, waarbij het varkensvlees eerst wordt gemarineerd en daarna geroosterd of gegrild tot het een krokante buitenkant heeft.

Waarom is Babi Pangang zo populair?

Babi pangang is zo populair vanwege de combinatie van zoete, hartige en zure smaken die het gerecht uniek maken. Bovendien is het gerecht in Nederland geliefd vanwege de gemakkelijke verkrijgbaarheid bij Chinees-Indische restaurants. De toegankelijkheid en de herkenbare smaken maken het een favoriet onder vele mensen, zowel jong als oud. De veelzijdigheid van het gerecht, dat zowel als hoofdgerecht als onderdeel van een rijsttafel kan worden geserveerd, draagt ook bij aan de populariteit.

Hoe maak je Babi Pangang?

Ingrediënten:
 • 500 gram buikspek of ander mals varkensvlees
 • 2 eetlepels sojasaus
 • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
 • 1 stuk gember, geraspt
 • 2 eetlepels suiker
 • 1 eetlepel sambal (optioneel)
 • 2 eetlepels tomatenpuree
 • 1 eetlepel azijn
 • 100 ml water

Bereidingswijze:
 1. Marineren: Meng de sojasaus, knoflook, gember, suiker en sambal in een kom. Voeg het varkensvlees toe en laat het minstens 2 uur marineren in de koelkast.
 2. Roosteren: Verwarm de oven voor op 180°C. Leg het gemarineerde vlees op een rooster en rooster het ongeveer 45 minuten tot het vlees gaar en de buitenkant krokant is.
 3. Saus: Meng de tomatenpuree, azijn en water in een pan. Breng het aan de kook en laat het sudderen tot de saus dikker wordt.
 4. Serveren: Snijd het geroosterde vlees in dunne plakjes en serveer met de saus eroverheen. Voeg rijst en groenten toe voor een complete maaltijd.

Waar kun je de lekkerste Babi Pangang bestellen?

Voor de lekkerste babi pangang kun je terecht bij diverse Chinees-Indische restaurants in Nederland. Bekijk hier waar je de beste Chinees-Indische restaurants vindt in:

Gerelateerde artikelen: